Kredi kartı kullanıcılarını üzecek yeni gelişme! Bankalardan yeni düzenleme

Kredi kartı kullanıcılarını üzecek yeni gelişme! Bankalardan yeni düzenleme
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizlerinin yüzde 50'ye yükseltilmesi ve kredi kartı akdi faizlerinin 4.25'e sabitlenmesi üzerine bankalar harekete geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan politika faizi kararı, bankaları harekete geçirdi. TCMB'nin politika faizlerini yüzde 50'ye yükseltme ve kredi kartı akdi faizlerini de %4.25'e sabitleme kararı, bankacılık sektöründe önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.


Bu kararın ardından bankalar, faiz oranlarını gözden geçirerek yeni politikalar belirleme yoluna gidiyor.

Bankalar Neden Zam Yapıyor?

Türkiye'de yıllardır uygulanan hatalı ekonomi politikaları nedeniyle bankacılık sektöründe büyük sorunlar yaşanıyor.

3335881.jpg

Bankalar, gelirlerini artırmak için yeni adımlar atacağı öğrenilirken, ilk hamle işletmelerin pos komisyonlarının artırılması olacak.


Bankalar, kendilerine milyarlarca dolar gelir sağlayan işletmelerin pos komisyon oranını son olarak 2023 yılının Ekim ayında yükseltmiş ve faizler yaklaşık 3.5 seviyesine gelmişti.

Ancak aradan geçen aylarda TCMB'nin peş peşe aldığı faiz artırım kararları ile politika faizinin yüzde 50'ye yükselmesi, bankalar tarafından yeni bir düzenleme hazırlıklarına yol açtı.

Zamlar Ne Zaman Yapılacak?

Bu doğrultuda ilk aşamada özel bankalar olmak üzere tüm finans kuruluşları, Mayıs ayının son günleri itibarıyla çalışmalarını tamamlamaya ve banka ya da kredi kartı ile ödeme alan tüm işletmelerin faiz oranlarında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Zamlar Kimleri Etkileyecek?

Türkiye'de görülen enflasyonun bir ayağının da 'talep enflasyonu' nedeniyle oluştuğunu düşünen ekonomi yönetimi, başlangıçta kredi kartı kullanımını ve aşırı tüketimi kısıtlayarak enflasyonu düşürmeyi hedefliyor.
Zamlar, tüm işletmeleri ve kredi kartı kullanıcılarını etkileyecek.
Artan komisyonlar sonrası gelirlerinde yaşanacak düşüşün faturasını işletmeler, fiyatlara yansıtacak.

Uzmanlara göre bankaların pos komisyon faizlerine yapacağı zam, tüm kredi kartı kullanıcılarını ve işletmeleri olumsuz etkileyecek. Bu zamlar, enflasyonun daha da yükselmesine neden olabilir.

Kaynak: Halk TV

Kaynak:BBN