İranlı saadet zinciri çetesi üyeleri adliyeye sevk edildi
Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliğine bağlı ekiplerce, İstanbul'da özellikle sosyal medya platformlarını kullanarak ikili ilişkiler kurup, güven kazanan ve mağdurları “Kozmik Enerji” isimli hayali bir şirkette kar payı verme vaadiyle dolandıran çeteye yönelik Sarıyer, Bakırköy, Başakşehir, Küçükçekmece ve Beykoz ilçelerinde dün operasyon düzenlemiş ve 2'si kadın toplam 8 kişi yakalanmıştı. Şüphelilerin yaşadığı lüks ev ve rezidanslarda yapılan aramalarda üzerinde “Geçersizdir” ibaresi bulunan çok sayıda dolar ve avro bulunmuştu. Şüpheliler Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğüne götürülerek sorguya alınmıştı.
Dolandırıcılık zinciri gün geçtikçe büyüdü
Şüphelilerin, internet üzerinden verdikleri reklam ve ilanlarla hedef kitleyi kendilerine çektiği, daha sonra bu kişilerle lüks rezidans ve otellerde düzenledikleri tanıtım toplantılarında buluşup, sahibi oldukları şirketten kar payı verme vaadi verdikleri ve kendilerinden para aldıkları öğrenildi. Çete üyelerinin mağdurlara “bitcoin” olarak bilinen “kripto para” aldırarak ileride değer kazanacağını söylediği, bu “kripto paraları” da kendilerine ait hesaplara transfer ettikleri belirlendi. Ayrıca mağdurlara sisteme üye ettikleri her bir yeni üye için pay almaya devam edecekleri söylendi. Kendilerine pay verileceği söylenen mağdurlar sisteme yeni üyeler bulunca çete tarafından dolandırılan kişilerin sayısı her geçen gün arttı.
Lüks yaşam, son model araçlar
Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin 5 ay süren çalışmalarıyla, çete üyelerinin rezidans ve villalarda yaşadığı, son model araçlar kullandığı ve son derece lüks bir yaşam sürdükleri ortaya çıktı. Çete üyelerinin sosyal medya hesaplarından sürdükleri lüks yaşama ait fotoğrafları paylaşarak mağdurların ilgisini çektikleri, böylece güvenlerini daha kolay kazandığı ortaya çıktı.
İran'dan İstanbul'a uzanan dolandırıcılık zinciri
Şüphelilerin daha önce İran'da 30 bin kişiyi zincirlerine katarak dolandırdıkları, burada açılan davaların ardından İran'dan ayrıldıkları, bir süre Antalya'da kaldıkları daha sonra ise İstanbul'a geçtikleri öğrenildi.
Türkiye'de 100, dünya genelinde 500 milyon dolar vurgun
Şüphelilerin kurdukları saadet zinciri sistemiyle, mağdurları dolandırarak çeşitli ülkeler ve Türkiye'de toplam 500 milyon dolarlık vurgun yaptıkları belirlendi. Çetenin Türkiye'de bulunan mağdurlardan elde ettiği haksız kazancın ise 100 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.
2’si kadın toplam 8 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.