"Kanlı Noel"in 59. yılında İstanbul'da anma toplantısı düzenlendi

"Kanlı Noel"in 59. yılında İstanbul'da anma toplantısı düzenlendi

Toplantıya video mesaj gönderen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar:- "Kıbrıs'taki Türk varlığını şu anda KKTC olarak devam ettirmenin huzuru ve bahtiyarlığı içerisindeyiz"

Kıbrıs Türk Kültür Derneğince, Kıbrıs'ta 1963'te yaşanan ve "Kanlı Noel" olarak bilinen olayların 59. yılında İstanbul'da anma toplantısı düzenlendi.

Şişli'deki dernek binasında gerçekleştirilen etkinliğe video mesaj gönderen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tüm şehitleri rahmetle andığını, gazilere de şükranlarını sunduğunu belirtti.

Mücadelenin halen devam ettiğini vurgulayan Tatar, "Bu mücadele büyük bir mücadeledir. Bu mücadele Kıbrıs milli davasıdır." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs milli davasının sebatla bir aşamaya geldiğini ifade eden Tatar, "Doğu Akdeniz gibi kritik bir bölgede, doğal gazın, enerji kaynaklarının, güvenlik meselelerinin kesiştiği bu önemli bölgede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bir Türk devleti olarak bu coğrafyanın geleceğini tayin etmekte, geleceğine ışık tutmakta fevkalade anahtar bir rol almaktadır. Kıbrıs'taki Türk varlığını şu anda KKTC olarak devam ettirmenin huzuru ve bahtiyarlığı içerisindeyiz." şeklindeki değerlendirmelerini paylaştı.

- "Anımsanması ve gençlere öğretilmesi gerek"

General Kenan Çoygun'un oğlu Doç. Dr. Gültekin Çoygun da yaşanan olayların bir daha tekrarlanmaması için anımsanması ve gençlere öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Bu olayların neden yaşandığı ve sonuçları üzerine düşünülmesi gerektiğini kaydeden Çoygun, "Bunları açıklamaya çalışmamız, tarihsel süreci daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. 1963 Kanlı Noel olaylarında neler yaşandığının her iki taraf açısından hatta İngilizleri de katarsak her üç taraf için de analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Çoygun, "Kıbrıs'ta özgürlük uğruna, var olmak adına yaşamını yitirenlerin öyküleri sonsuzlukta yankılanıyor. Minnet duygularımla önlerinde saygıyla eğiliyorum. Umarım ki böylesi acılar bir daha yaşanmaz." şeklinde konuştu.

Etkinlikte, 1963 olaylarına ilişkin fotoğraflar da sergilendi.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.