Dünyanın En Büyük Gölleri-3
BAYKAL GÖLÜ
Dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir (adalar hariç). Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir (Onguren ve Ust-Barguzin köyleri arasında). Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir. Dünyanın en yaşlı ve en derin gölü olan Baykal gölü tektonik oluşumlu bir göldür ve 25 milyon yıl yaşındadır. Oldukça aktif bir tektonik bölgede yer alan Baykal gölü yer kabuğu hareketlerinin sıkça yaşandığı, deformasyonların yıldan yıla değiştiği bir durumdadır. Baykal gölü'nün iklimi kendisini çevreleyen bölgeye nazaran oldukça ılımandır. Kışın hava sıcaklığı ortalama -6 santigrad derece iken; Ağustos ayında 11 santigrad derecedir. Göl suları ocak ayında donar, mayıs sonu gibi çözülmeye başlar, ayrıca göl suyu da çevresine görece sıcaktır.
BÜYÜK AYI GÖLÜ
Büyük Ayı Gölü (Great Bear Lake), Kanada'nın en büyük ve dünyanın sekizinci en büyük gölüdür. Kanada’da, Kuzeybatı Toprakları’ndaki Mackenzie ilinin orta kesiminde, Kuzey Kutup Dairesi’nin iki yanında yer alır. 1800′den önce, Kuzeybatı Kumpanyası tüccarlarınca keşfedilen göle, kıyılarında yaşayan ayılardan ötürü bu ad verilmiştir. Düzensiz bir biçimi ve üzerinde çok sayıda küçük ada olan gölün uzunluğu 320 km, genişliği 40-176 km, en derin yeri ise 413 m’dir. Soğuk ve berrak sularında, başta alabalık olmak üzere bol balık yaşar. Göl çevresindeki başlıca yerleşim bölgeleri, doğu kıyısındaki Echo ve Savvmill körfezleri ile batı kıyısındaki ticaret merkezi Fort Franklin’dir. Gölü batı doğrultusunda akaçlayan ve bataklıklardan geçerek Mackenzie Irmağına karışan 112 km uzunluğundaki Büyük Ayı Irmağı, gölün buzla kaplı olmadığı dört aylık süre içinde önemli bir ulaşım hattıdır.
MALAVİ GÖLÜ
Malavi Gölü (eski adı Nyassa Gölü), 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Büyük Rift Vadisi'nin en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km2'dir. Gölde dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılar yaşamaktadır. Malavi Gölü, büyüklük bakımından Doğu Afrika'da sadece Tanganika ve Victoria Gölü'ne geçilir ve Yeryüzü'nün dokuzuncu büyük gölüdür. Malavi Gölü, balık türlerinin zenginliği ile (yaklaşık 1.500 tür) akvaryumculuk alanında çok ünlüdür. Göl suyu çok berraktır. 1980 yılında kurulan Malavi Gölü Ulusal Parkı ise 1984 yılından beri UNESCO'nun Dünya Doğa Mirası listesindedir.
BÜYÜK ESİR GÖLÜ
Kanada'nın Kuzeybatı yönündeki topraklarında bulunan Mackenzie bölgesinde yer alan adını o bölgenin yerlerinden almış olan büyük bir göldür. Van Gölü'nün yaklaşık 9 kat büyüklüğündedir. Büyük Esir Gölünün suları çok berrak bir göldür. Gölün en derin yerinin 600 metrenin üzerinde olduğu da bilinenler arasındadır. Büyük Esir Gölü'nün içerisinde birden çok ada bulunmaktadır. Amerikan göl balığı ve turna balığı en fazla bulunan balık türlerindendir. Büyük Esir Gölünün özellikle batı kıyıları ormanlarla kaplı olduğu kuzey ve doğusunda tundra alanlarına sahip olduğu bilinenler arasındadır. 1771 yılında keşfedilmiştir.
ERİE GÖLÜ
Erie Gölü, Kuzey Amerika'nın beş büyük gölünden biri. Kanada ile ABD arasında yer alan ve Saint Clair ırmağıyla Huron Gölü'ne, Niyagara ile Ontario Gölü'ne bağlanan göl, diğer dört göl gibi buzul oluşumludur. Şiddetli fırtınaların etkisinde kalan suları, aralık ortasından mart sonuna kadar buz tutar. Yazın ulaşım çok etkindir ve göl Kuzey Amerika'nın en büyük sanayi merkezlerinden birinin başlıca ulaşım yoludur. Gölde sportif ve ticari amaçlı balıkçıklık yoğun olarak yapılmaktadır. Erie Gölü, bölgenin en sığ gölüdür. Bataklıkları, su üstü araçları için fazlasıyla tehlike arz eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.