Konya Bilim Merkezi'nden ilginç paylaşım
2013’te Katrina Spade tarafından oluşturulan Kentsel Ölüm Projesi’nden sonra tesislerin açılmasıyla 2020’de ceset kompostlama işlemine başlanmıştır. Bu işlem insan kalıntılarının doğal yollarla çürüyüp besin bakımından zengin toprağa dönüşmesini sağlıyor. İnsan bedeni silindir şeklinde bir tekneye yerleştiriliyor. Talaş, saman, yonca eklenerek tekne kapatılıyor ve çürüme başlıyor.
Çürümeyi ve ayrışmayı hızlandıracak bakterilerin faaliyetini maksimum seviyeye getirmek için uygun nem, karbon, sıcaklık ve oksijen seviyesi ayarlanıyor. Kalan kemik parçalarının tamamen ayrışması için silindirin içeriği devamlı harmanlanıyor. Son olarak toprak serilip kurutuluyor. Süreç sonunda bir metreküp besin açısından zengin toprak üretilmiş oluyor.
Üretilen toprak serpilmek üzere, ölen kişinin yakınlarına teslim ediliyor. Ceseti komposta çevirme işleminin maliyeti 3 bin ile 7 bin dolar arasındadır. Bu defin işlemi 2023 yılı itibariyle Amerika’da 6 eyalette yasalaştırılmıştır. Gömme işlemi çok fazla arazi gerektirir ve yakma işleminde fosil yakıtlar kullanılır bu yüzden; karbon salınımı daha fazladır.
Ancak beden kompostlama işleminin diğer yöntemlere göre daha çevreci olduğu düşünülmektedir. Hem çevreye daha az zararı olduğu için hem de gömülmeye göre maliyeti düşük olduğu için Amerika’da tercih edilen bir yöntem olmuştur. Bazı kişiler bu yöntemin etik olmadığına inanmaktadır.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.