Balkanlarda bir Osmanlı diyarı: Kosova

Balkanlarda bir Osmanlı diyarı: Kosova

Kosova, yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla Balkanlarda bulunan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Uzun yıllar işgalle maruz kalan Kosova, 2008 yıllında bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülke uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kaldığı için günümüzde burada çok sayıda Müslüman nüfus bulunmaktadır

Kosova, Balkanlar'da yer alan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülke. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999 yılında Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Kosova'da bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği'ne geçti. Kosova'da Avrupa Birliği ülkelerinden 1900 polis ve yargı mensubu görev yapacak. Kosova bu şekilde bağımsızlığını tanıyan ülkeler tarafından Avrupa'nın 50. ülkesi olarak sınıflandırılmıştır. 1389-1913 yılları arasında Kosova, Osmanlı-Türk hâkimiyetinde kaldı. Kosova'nın çok önemli batı-doğu ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle, Osmanlı yönetimi Venedik'in de kontrolüne yakın olan bölgenin geri kalan kısımlarının aksine yoğun bir devşirme-İslamlaştırma politikasını Kosova'da uyguladı. Kosova'nın iklimi karasal iklimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır; yazları ise sıcak ve kurak geçer. Kosova topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir.

KOSOVA’NIN GEZİLECEK YERLERİ

PRİŞTİNE

Priştine, Kosova’nın başkenti ve en büyük şehridir. Aynı zamanda en gelişmiş ve turistik kentidir. Burada gezilip görülecek çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Saat kulesi, Skanderbeg meydanı, Kosova Ulusal Kütüphanesi, Sultan Fatih Camii, Newborn anıtı, Kosova Hükumet Binası ve Kosova Ulusal Müzesi gibi turistik yerleri dikkat çekicidir.

PRİZREN

Kosova’nın güneybatısında yer alan Prizren, Makedonya ve Arnavutluk sınırındaki Şar Dağları’nın eteklerinde bulunan bir tarihi kenttir. Yaklaşık 185 bin nüfusuyla ülkenin en büyük 2. kentidir. Ülkede en çok Türk’ün yaşadığı bölgedir. Buraya gittiğinizde sanki normal bir Anadolu kentine gelmiş gibi oluyorsunuz. Burada gezilip görülecek birçok turistik yapı bulunmaktadır. Taş Köprü, Prizren Kalesi, Sinan Paşa Camii, Cuma Camii ve Şadırvan gibi turistik yapıları ilgi görüyor.

GERMİA PARKI

Priştine’nin kuzey doğusunda yer alan Germia Parkı, 62 kilometrekarelik bir alan kaplayan harika bir parktır. Park bünyesinde çok sayıda bitki ve hayvan türü hayat bulmaktadır. Parkın ortasında muazzam güzellikte bir gölet bulunmaktadır. Yaz aylarında dinlenip huzur bulmak için çok sayıda kişi buraya akın ediyor. 

Balkanlarda bir Osmanlı diyarı: Kosova

DERAVİCA DAĞI

Ülkenin batısında yer alan Deravica, 2.656 m yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağıdır. Bu dağ, manzarası ve bakir doğasıyla bölgeye oldukça farklı bir renk katmaktadır. Bu dağ ve çevresi kampçıların, dağcıların ve trekking sevenlerin sıkça tercih ettiği bir bölgedir. Bu dağı gezip görmek için yıl boyunca çok sayıda kişi ziyaret etmektedir.

GAZİVODA GÖLÜ

Sırbistan ve Kosova sınırında yer alan Gazivoda Gölü,  11,9 km²’lik alanıyla ülkenin en büyük gölüdür. Bu göl; 24 km uzunluğunda, 1,1 km genişliğinde ve ortalama 105 m derinliğinde bulunan harika bir göldür. Bu göl, başkent  Priştine’ye 2 buçuk saat uzaklıktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu gölü ziyaret etmelisiniz. Gölün çevresinde harika doğal güzellik alanları bulunmaktadır.

Balkanlarda bir Osmanlı diyarı: Kosova

RADAVC MAĞARASI

Radavc Mağarası, ülkenin en popüler ve aynı zamanda en büyük mağarasıdır. Aynı isimle anılan köyde bulunmaktadır. Bu köy Makedonya sınırında yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mağaranın içerisinde harika havuzlar bulunmaktadır. Yine 3 m derinliğinde küçük göletler bulunmaktadır. Mağara içerisinde oluşan sarkıt, dikit ve sütunlar oldukça etkileyicidir.

MİRUSHA ŞELALESİ

Ülkenin merkezindeki Klina kasabasında yer alan Mirusha Şelalesi, Başkent  Priştine’ye 1 saat 30 dakika uzaklıktadır. Bu şelale, 12 farklı kademeden oluşmaktadır. Bu kademelerin en yüksek noktası 22 metre yükseklikte oluşmaktadır. Bu harika şelale, aktığı bölgede çok sayıda mağara ve kanyonlar meydana getirmiştir. Muazzam bir güzelliği olan bu şelalenin karşısına geçip harika fotoğraf kareleri çekebilirsiniz. Bu ülkede en çok ziyaret edilen bir noktadır.

Balkanlarda bir Osmanlı diyarı: Kosova

RUGOVA KANYONU

Kosova’nın Pec kentinin Karadağ sınırı yakınında yer alan Rugova Kanyonu, 25 km uzunluğa ve yaklaşık 1000 metre derinliği ile Avrupa’nın en uzun ve en derin kanyonları arasında bulunmaktadır. Burası 1985 yılında ulusal doğal miras ilan edilmiştir. Kanyonda harika doğal güzellikler bulunmaktadır.

BREZOVİCA KAYAK MERKEZİ

Kosova’nın güneyinde bulunan  Brezoviça Kayak Merkezi, yılın üç mevsiminde kayak keyfi yapabiliyorsunuz. Yakın tarihte yapılan çalışmalarla Balkanların en modern ve en güzel kayak merkezi olarak hizmet vermektedir.

PEÇ PATRİKHANESİ MANASTIRI

Pec şehri yakınlarında yer alan Peç Patrikhanesi veya diğer isimiyle Peç Patrikhanesi Manastırı, 13. ve 14. yüzyıllarda inşa edilen Orta Çağ Sırp Ortodoks manastırıdır. Burada birbirinden ilginç dört kilise bulunur. Bu kiliselerin mimari yapıları oldukça dikkat çekicidir. Aynı zamanda bu yapı, ülkenin başpiskoposluk merkezidir. Bu dini yapı, 1947 yıllında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Buraya yıl boyunca çok sayıda turist akın etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.