Bolivya neresidir? Bolivya nerededir?

Bolivya neresidir? Bolivya nerededir?

Güney Amerika’nın tarihi ve coğrafi güzelliğe sahip ülkesi: Bolivya

Bolivya, Güney Amerika'nın tarihi ve turistik yerleri ile tanınan ülkelerinden birisidir. Ülke birçok tarihi ve coğrafi güzelliğe sahiptir buna karşın Guyana’dan sonra Güney Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesidir.

Bolivya, Güney Amerika devletlerinden birisidir. Batısında Şili ve Peru, kuzey ve doğusunda Brezilya, doğusunda Paraguay, güneyinde Arjantin yer alır. Bolivya, para birimi Peso olan, Ernesto Che Guevara'nın Devrim hazırlığındayken Bolivya askerleri tarafından yakalanıp öldürüldüğü Güney Amerika ülkesidir. Başkent Sucre olup; Cochabamba, Santa Cruz, Potosi diğer önemli şehirlerinden birkaçıdır. İspanyol Sömürgeciliği döneminde Yukarı Peru olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra Güney Amerika'yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simon Bolivar'ın anısına Bolivya (Bolivar'ın ülkesi) ismi verilmiştir.

BOLİVYA'NIN EKONOMİSİ

Bolivya, bol doğal kaynaklara sahip olmasına karşın Guyana’dan sonra Güney Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesidir. Ülkenin verimli kalay, çinko, gümüş ve altın madenleri ile doğalgaz ve petrol yatakları bulunmaktadır. Stratejik bir maden olarak kabul edilen ve elektrik bataryalarının temel hammaddesi olan lityumun dünyadaki rezervlerinin %6 0’tan çoğu Bolivya’dadır. Doğalgaz ihracatı ülkenin toplam ihracat gelirlerinin % 50’den fazlasına karşılık gelmektedir. Doğalgaz üretimindeki ve gelirlerindeki artış çerçevesinde ekonomik büyüme son yıllarda artış göstermiş, ancak petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün sürmesi Bolivya ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. Arjantin, Brezilya ve ABD’de çalışan ve sayıları 2,5 milyonu (ülke nüfusunun yaklaşık dörtte biri) bulan Bolivyalıların ailelerine gönderdikleri işçi gelirleri, Bolivya’nın önemli gelir kaynaklarından biridir. Bu işçi gelirlerinin değeri yıllık 1 milyar Dolar’ın üzerindedir.

BOLİVYA’DAN DİKKAT ÇEKENLER

Melon Şapkalı Aymara Kadınları

Bolivya’da kafalarında küçük melon şapkalar olan geleneksel kıyafetleri içinde Aymara kadınları dikkat çeker. Bu melon şapkalar İngiliz demiryolu işçileri tarafından ülkeye girmiş. 1920’li yıllarda İtalya’dan büyük bir şapka sevkiyatı olmuş. İtalyanlar minyon tipli olan Bolivyalıların kafalarının da küçük olduğunu hesaplayarak şapkaları da küçük yapmışlar. Fakat Bolivyaların kafa ölçüleri Avrupalılar ile aynı imiş. Bu durum karşısında ellerindeki şapkaları satabilmek için Avrupa’daki tüm kadınların melon şapka taktığını ve bunun çok moda olduğu söylenmiş. Ve böylece şapkaların hepsini ucuza kadınlara satmışlar.

Bolivya Ölüm Yolu

Diğer adıyla Yungas yolu La Paz’ı Croico’ya bağlayan yolun büyük bir bölümünün tek şeritli olduğu ve yol kenarlarında koruma demirlerinin olmadığı bir yol. Bu yolda her yıl neredeyse 300 kişi hayatını kaydediyor. 1990 yıllarından beri turistlerin ilgisini çeken bu yolda tur firmaları dağ bisikleti turları yapıyorlar.

La Paz Cadılar Pazarı

Mercado de Las Brujas diğer adıyla Cadılar Pazarı; La Paz’daki bir diğer ilginç yerdir. And dağları insanlarının bereket tanrıçası olan Pachamama için birçok dua ve ayin düzenleyen yerel halk bu pazara gelip ayinleri için çeşitli malzeme ve diğer ihtiyaçları için iksirler alıyorlar. Burada her şeye bir iksir bulabilirsiniz.

Renkli ve Çeşitli Patatesler

Güney Amerika’nın hemen hemen her yerinde karşınıza çıkan patates Bolivya’da çok popülerdir. Bolivya’da 400’en fazla patates çeşidine rastlayabilirsiniz. Bunların bazıları siyah ve beyaz renkli sanki birer taşa benziyor. Bunun sebebi bu patateslerin suyunun azalması ve bundan dolayı 30 sene saklanabiliyor.

Plaza Murillo

La Paz kentinin en merkezi bölgelerinden biridir. Şehrin Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Bolivya Ulusal Kongresi, yerel yönetim binaları, La Paz Katedrali gibi birçok önemli yapı, bu meydanda bulunmaktadır. 1558 yılında tasarlanan bu harika meydan, Plaza Mayor ve Plaza de Armas gibi isimlerle de anılmıştır. Plaza Murillo yürüyüş yolları, peyzajlı alanları, kafe ve restoranlarıyla Bolivya'nın en cazibedar dinlenme ve gezi alanlarından biridir.

Coca Müzesi

Bolivya'nın La Paz kentinde yer alan bir tarih müzesidir. Ülkenin And Bölgesi'nde üretilen kokain uyuşturucusunun ham maddesi olan 'koka bitkisi' hakkında çeşitli bilgiler içeren kurum La Paz Uluslararası Coca Araştırma Enstitüsü tarafından finanse edilmektedir. Müzede koka bitkisiyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Copacabana Bazilikası

Ülkenin Copacobana kasabasında bulunan 16. yüzyıldan kalma bir İspanyol sömürge türbesidir. Altiplano bölgesi yakınında Titicaca gölü kıyısında yer alan Roma Katolik ibadethanesi İspanyol Colonial-Moorish mimari stiliyle oluşturulmuştur. Bu ibadethanenin Bolivya'nın koruyucusu olduğuna inanılmaktadır. 1576 yılında tamamlanan ünlü bazilika Bolivya'nın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

Amboro Ulusal Parkı

Oselo, puma, ayı gibi yırtıcı hayvanlarla beraber tam 177 memeli türüne ve 912 kuş çeşidine ev sahipliği yapan milli park 4.425 kilometrekarelik devasa bir alanı kapsamaktadır. 1984 yılında ulusal park olarak ilan olunan bölge, ülkenin en büyük koruma alanlarından biridir. Amboro Ulusal Parkı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 300 ila 3500 metre arasında değişmektedir. Bölge dünyanın 3000'in üzerinde bitki türüyle botanik zenginlik bakımından dünyanın en zengin milli parklarından biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.