Dünyanın en büyük takımada ülkesi; Endonezya! Endonezya nerede?

Dünyanın en büyük takımada ülkesi; Endonezya! Endonezya nerede?

Dünyanın en kısa boylu insanlarının yaşadığı, dünyanın en kalabalık 4. nüfusuna sahip, 127’si aktif olmak üzere 150’den fazla volkan bulunan Endonezya, muhteşem kumsalları ve farklı etnik kökenleriyle oldukça ilgi görmektedir

Endonezya, yaklaşık 250 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ve en kalabalık Müslüman nüfusu barındıran ülke olarak öne çıkıyor. 17 binden fazla adadan oluşan ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehri. Ülkenin sınır komşuları Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya.  Pek çok irili ufaklı adaya sahip olan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. İslamiyet’in Müslüman tüccarlar tarafından yayıldığı Endonezya, 1511’de Portekiz tarafından işgal edilerek sömürge altına girdi. Ülke daha sonra İspanya, Hollanda ve İngiliz sömürgesi oldu.

2. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın işgaline uğrayan Endonezya’da, savaşın sonunda Japonya’nın yenilgiyi kabul etmesiyle Ahmed Sukarno liderliğinde bir hükümet kuruldu ve bağımsızlık ilan edildi.

GÜNEYDOĞU ASYA'NIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ

Güneydoğu Asya’nın 1., dünyanın 16. ekonomisi Endonezya'da kişi başına düşen milli gelir yılda 3 bin 511 dolar civarında. Karma ekonominin uygulandığı ülke Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olarak tanımlanıyor. Endonezya’nın gayri safi yurt içi hasılası 1,14, ihracatı 155,2, ithalatı da 146,8 milyar dolar seviyesinde. Enflasyon 2016'da yüzde 4,6 iken, ülkedeki işsizlik oranı yüzde 6,3 civarında. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) kurucu üyelerinden Endonezya, ASEAN’ın tek G-20 üyesi ülkesi.

EN POPÜLER TURLAR ARASINDADIR

Çok büyük nüfusuna rağmen Endonezya, el değmemiş doğa alanlarıyla dünyanın en büyük ikinci biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapar. Çok zengin doğal kaynaklarına rağmen günümüz Endonezya'sında fakirlik yaygındır. Farklı zevklere hitap edebilecek bir bölge olan Endonezya da farklı bir inançla yaşayan halkın hayatlarını görmek de mümkün. Endonezya'nın en çok turist çeken bölgesi Bali adalarıdır. Tanrı adası olarak da bilinen adada çok sayıda tapınak, heykeller ve birçok eserler bulunmaktadır. Bali adasının doğusunda bulunan Lombok'da ise yanardağlar, mercan kayalıkları, bambu evleri, tırmanış yapabileceğiniz yüksek tepeler bulunmaktadır. Başkent Jakarta'dan sonra en büyük şehir olan Java'daki tapınaklarda popülerdir ve Unesco tarafından korunmaktadır. Yurtdışı turları arasında en popüler yerlerden birisidir.

MUTFAK KÜLTÜRÜ ve ALIŞVERİŞ

Endonezya mutfağı pirince, ete, balığa ve deniz ürünlerine ağırlık vermektedir. Her öğün pirinç yerler. Acı sos buranın mutfağı için çok önemlidir. Ayrıca Endonezya mutfağı Hint, Portekiz, Arap, Hollanda ve İngiliz mutfaklarının etkisinde kalmıştır. Yemeklerin yanında karides ezmesi ve acı biber ile hazırlanan Sambal olur. Endonezya yemeklerinde 100'ün üzerinde değişik baharatlar kullanılmaktadır.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Sunda Adaları / Komodo Ulusal Parkı: Komodo Ulusal Parkı, 3 metre uzunluğa kadar ulaşabilen dev etoburlardan olan Komodo Ejderlerinin doğal yaşam alanı. Bu hayvanın eşsiz ve nadir doğası nedeniyle, UNESCO tarafından 1986 yılında Dünya Mirası Sit Alanı ilan edildi. Parkta üç büyük ada, Komodo, Rinca ve Padar ve toplamda 603 kilometrekarelik arazi ile birlikte çok sayıda küçük ada yer alıyor. Bu bölgede en az 2.500 Komodo Ejderi yaşıyor. Bu alanda atları, vahşi mandaları, geyikleri, yaban domuzu, yılanları, maymunları ve çeşitli kuş türlerini de bulabilirsiniz. Komodo Ulusal Parkı aynı zamanda dünyaca ünlü bir tüplü dalış merkezine de sahip.

 

Java Adası / Borobudur Tapınağı:  Dünyanın en büyük Budist tapınağı Güneydoğu Asya'dan birçok seyyahı Java Adası'nın etrafı yeşil bitki örtüsü ve biri halen aktif olan volkan dağlarıyla çevrili Yogyagarta’ya çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Borobudur Tapınağı, 2.500 metrekarelik alanıyla Budizm inancına ait en büyük tapınak. Yüzlerce kabartmada Buda'nın hayatının anlatıldığı tapınağın neden Budizmin doğum yerinden çok uzakta yapıldığı bilinmiyor.

Bali Adası / Ubud Maymun Ormanı: Bali Adası’nın Ubud bölgesinde bulunan ve 1350’li yıllarda inşa edilen Hindu inancına ait bir tapınak kompleksidir. Padangtegal köyü sınırları içerisinde bulunan meşhur tapınak ayda 10 binden fazla turist çekmektedir. Yaklaşık 115 ağaç türüne ev sahipliği yapan bölge, adını maymunların doğal yaşam alanı olmasından almıştır.

Bali Adası / Uluwatu Tapınağı: Deniz kenarında yaklaşık 70 metre yüksekliğindeki falezler üzerine inşa edilen bir tapınaktır. Hyang Widhi Wasa Sang’a adanan tapınak, 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Eşsiz manzarasıyla, Endonezya’nın tarihi yerlerinden biridir.

Cakarta / Endonezya Ulusal Anıtı: Ünlü mimarlar Frederich Silaban ve R.M. Soedarsono tarafından tasarlanan anıt, 1961 ve 1975 yılları arasında inşa edilmiş ve tam 132 metre yüksekliğe sahiptir. Adından da anlaşılacağı gibi ülkenin bağımsızlık mücadelesini anmak için oluşturulmuştur.

Cakarta / Endonezya Ulusal Müzesi: İçerdiği geniş koleksiyonlar, Endonezya’nın tarihinin neredeyse tamamını kapsamaktadır. 1778 yılından bu yana hizmet veren kurumda farklı dönemlere ait heykeller, bronz ve seramik eşyalar, tarih öncesi antropolojik ögeler sergilenmektedir. Müze koleksiyonları ve içerdiği çeşitli nesneler bakımından Güneydoğu Asya’nın en değerli müzeleri arasında yer alıyor.

Cakarta / İstiklal Camii: 1978 yılında ibadete açılan cami, Merdeka Meydanı’nın yakınındadır. 45’er metrelik iki kubbesi bulunan caminin minaresi 97 metre yüksekliğe sahiptir. İstiklal Camii yalnızca Endonezya’nın değil tüm Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olması bakımından dünyaca ünlüdür.

Sulawesi Adası / Bunaken Ulusal Parkı: Endonezya’nın kuzey kısmında Sulawesi adasında bulunan ve koruma altına alınan bir deniz parkıdır. Bölge plajları ve mükemmel bitki örtüsüyle de her yıl yüz binlerce turistin uğrak mekanı haline gelmiştir. Bunaken Ulusal Parkı, özellikle su canlılarına ve su bitkilerine ilgi duyanların uğrak dalış yerlerinden biridir.

Java Adası / Bromo Tengger Ulusal Parkı: Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı, yemyeşil antik volkanik krateri ve onun sayesinde ortaya çıkmış muhteşem habitatı ile tüm dünyada bilinen bir yer. Park ismini iki dağdan alıyor, Semeru ve Bromo Dağları ile bölgede yaşayan Tengger halkı. Semeru Java'nın en yüksek dağı ve Endonezya'nın da en aktif volkanı.

Sumatra Adası / Toba Gölü: Sumatra Adası'nda, çevresi sık ormanlarla kaplı bir krater gölü olan Toba Gölü 450 metre derinliğe sahip. Dünyanın volkanik kış yaşamasına neden olan bir süper yanardağ patlaması sonucunda oluşan Toba gölü günümüzden tahminen 69.000-77.000 yıl kadar önce meydana gelen ve 8 iklim değişikliği gösteren bir olayı temsil eden, dünyada büyük tahribat yapan bir patlamanın bulunduğu yerdir. Bu, son 25 milyon yılda içinde dünyada meydana gelen en büyük patlamadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.