En yüksek asgari ücreti için referandum!

En yüksek asgari ücreti için referandum!

İsviçre, dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olarak biliniyor. Kişi başına düşen milli gelir bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre, yeni bir ilke imza atmak için referanduma gitmeye hazırlanıyor. İsviçre'nin Basel ve Cenevre kentleri dünyanın en yüksek asgari ücreti için referanduma gitmeye hazırlanıyor. Halkın kabul edilmesi halinde bu iki kantonda asgari ücret saatlik olarak 23 İsviçre Frangı (190 Türk Lirası) olacak. Buna göre aylık asgari ücret de 33 bin Türk Lirası

İsviçre dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Gelişmiş bankacılık sektörünün yanı sıra, özellikle kış turizmi ve farklı sanayi kollarında İsviçre dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.

İsviçre, bir yandan gelişmiş demokrasisiyle de dünya çapında haklı bir üne sahip. 20 kantonun birleşmesiyle oluşan bir konfederasyon olan İsviçre'de pek çok karar, doğrudan demokrasinin bir örneği olan referandum ile halk tarafından alınmakta.

İsviçre'nin Basel ve Cenevre kantonları yeni bir referandumla dünya gündemine oturdu.Eğer referandumda evet oyu çıkarsa bu iki kanton dünyanın en yüksek asgari ücretine sahip yerleri olacak.

Cenevre ve Basel'i kapsayan refandumda bölge halkı yeni asgari ücretin belirlenmesi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

İki kantonda gerçekleştirilecek olan referandumla asgari ücretin 23 İsviçre Frangı'na çıkarılması için halkın kararına başvurulacak.

Böylece ilk etapta 23 Eylül 2020 tarihinde Cenevre'de gerçekleştirilecek olan referandum halk tarafından kabul edilirse kanton sakinleri dünyanın en yüksek asgari ücretine sahip yerleri olacak.

40 saat baz alınarak yapılan düzenlemeye göre böylece aylık olarak asgari ücret 4 bin 100 İsviçre Frangı yani 33 bin Türk Lirası olacak.

Basel'deki asgari ücret artırımına yönelik referandumun tarihi ise henüz açıklanmadı.

Daha önce yine asgari ücretin belirlenmesi için iki kez referanduma giden Cenevre sakinleri ret kararı vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.