Gabon nerededir?

Gabon nerededir?

267.667 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Gabon Ülkesi beyaz kumsalları ve vahşi yaşamı ile turistik açıdan ilgi çekici bir yerdir

Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir. Konum olarak Afrika kıtasının orta kesiminde batı Atlas Okyanusu kıyılarından doğuya doğru Kongo Havzası'na kadar uzanan bir bölgede yer alan Gabon toplamda 267.667 km²'lik bir yüz ölçümüne sahiptir.  Ülkenin en büyük nehri konumunda olan Ogowe toplamda 1.200 km'lik bir uzunluğa sahiptir. Kongo Cumhuriyeti'nde kaynağından çıkan ve Gabon'a doğru akan nehir ülkenin batısında Gine Körfezi'nde Atlak Okyanusu ile birleştiği noktada delta oluşturmaktadır. Günümüzde Gabon'un en yüksek noktası hakkında kaynaklar arasında 500 m'ye kadar farklılıklar içeren değişik veriler mevcuttur. Genel olarak 1.575 m yüksekliğe sahip olan Iboundji Dağı ülkenin en yüksek noktası olarak kabul görmektedir. Ülkenin kuzeydoğu ve güney bölgelerinde yer alan önemli yükseltiler ise deniz seviyesinden 1.000 m yüksekliktedir. Gabon'un farklı bölgelerinde günümüzden yaklaşık olarak iki milyar yıl öncesi olan Proterozoik Devir dönemlerine kadar uzanan eski dönemlere ait kayalar bulunmaktadır. Bu kayalarda yine çok eski dönemlere ait fosiller ve içerisinde en meşhuru oklo olan doğal nükleer reaktörler bulunmuştur.

TROPİKAL İKLİM ŞARTLARI HAKİMDİR

Ülke genelinde nemli tropikal iklim şartları hakimdir. Ocak ayı en sıcak ay olurken, Libreville'de bu dönemde ortalama 31 °C sıcaklık değerleri ölçülürken, en düşük sıcaklıklar ise ortalama 23 °C düzeyindedir. Temmuz ayında ortalama sıcaklık değerleri en yüksek 28 °C, en düşük 20 °C değerlerindedir. Haziran-Eylül dönemlerinde ülke en kurak ve yağışsız dönemlerini yaşamakta olup, bu dönemde nem değerleri yüksek oranlarda seyretmektedir. Gabon genelinde yağışların en yoğun yaşandığı dönem Aralık ve Ocak aylarında gerçekleşmektedir. Ülke genelinde yıllık yağış ortalaması 2.540 mm seviyesinde olup, bu oran özellikle kıyıya yakın kuzey kesimlerde 3.810 mm'ye kadar çıkabilmektedir.

Gabon'da doğal yeraltı zenginlikler açısından petrolün yanı sıra doğalgaz, elmas, niyobyum, manganez, uranyum, altın, kereste ve demir bulunurken, hidrolik enerji üretiminde de önemli bir konumdadır.

KÜLTÜR SANAT

Gabon'da yerel dillerde gerçekleştirilen müzik ve danslar kültürün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Özel günlerde ve av esnasında farklı şekillerde yapılan maskeler takılmaktadır. Özellikle Fang etnik grubuna mensup bireyler tarafından ortaya çıkarılan el sanatları ile maskelerin yanı sıra, sepetler, oymalar ve heykeller meydana getirilmektedir.

Gabon'da kültür genel olarak bağımsızlık öncesi sömürgesi olduğu Fransa'nın etkisi altında kalmaktadır.

GEİLECEK YERLERİ

Moanda: Ülkenin Güneydoğusunda yer alan Moanda, yaklaşık 40 bin nüfusuyla Gabon’un büyük şehirlerinden biridir. Bu şehir 1957 yıllında önemli bir maden kentiydi. Burada birçok maden çıkartılıyordu. Bu nedenle ülke ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.

Port-Gentil: Gabon’un Ogooue-Maritime bölgesinde yer alan Port-Gentil, yaklaşık 136 bin nüfusuyla ülkenin en büyük kentlerinden biridir. Burada birçok tarihi yapı ve doğal güzel alanı bulunur. Ülkenin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olup özellikle okyanus kıyısında kurulmuş olması çok sayıda doğal güzellik alanına ev sahipliği yapmaktadır.

Lambarene: Ogowe Nehri üzerinde yer alan Lambarene, ekvatorun 75 km güneyinde yer alan bir şehirdir. Burada yaklaşık 25 bin kişi yaşamaktadır. Burada birçok doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Ülkede en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir.

Lope Milli Parkı: Ülkenin kuzey kesiminde yer alan Lope Milli Parkı, 4.910 km²’lik alanda 2002 yıllında kurulmuş bir parktır. Parkın arazisi büyük çoğunlukla yağmur ormanları oluşturmaktadır. Fakat parkın kuzeyinde yaklaşık 15 bin yıl öncesine ait çimen savanalarının son kalıntıları bulunmaktadır. Parkın bakir doğası ve nefes kesen manzarasıyla yıl boyunca çok sayıda turist ağırlamaktadır. 2007 yıllından berri UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan bu park, gezilip görülmeye değerdir.

Santa Clara Plajı: Atlas Okyanusun kıyısında yer alan Gabon ülkesinde birçok plaj bulunmaktadır. Bunların içinde en popüler olanı Santa Clara Plajı’dır. Buraya gelip deniz, kum ve güneş üçlüsünü sonuna kadar yaşayabilirsiniz. İncecik kumlarda uzanıp keyifli sohbetlere dalabilirsiniz.

Triomphal Bulvarı: Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Libreville’da yer alan Triomphal Bulvarı, şehrin ana merkezidir. Tabiri caiz ise şehrin kalbi bu bulvar üzerinde atmaktadır. Çünkü birçok devlet binası bu şehir üzerinde bulunur. Yine otel, restoran ve diğer mekanlar bu bulvar üzerinde bulunuyor.

Gabon Millî Müzesi: Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Libreville’da yer alan Gabon Millî Müzesi, Gezilip görülmesi gereken önemli bir yerdir. Burada çok sayıda eser sergilenmektedir. Özellikle Oymalar, heykeller, maskeler gibi yapılar müzenin büyük bölümünü oluşturmaktadır

Loango Ulusal Parkı: Ülkenin batı bölümünde yer alan Loango Ulusal Parkı, 220 km²’lik alan üzerinde 2002 yılında kurulan ülkenin önemli parklarından biridir. Bölgenin turizm incisi olarak bilinen bu parkta birçok hayvan ve bitki türü bulunur. Bunun dışında yine şelale, plaj gibi doğal güzelliklerde bulunmaktadır.

Arboretum de Sibang: Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Libreville’ya 5 km uzaklıkta yer alan Arboretum de Sibang, harika bir yağmur ormanı parkıdır. Buraya rehber eşliğinde gelip parkın içerisinde bulunan hayvan ve bitki türlerini ziyaret edebilirsiniz. Parkın nefes kesici bir manzarası bulunmaktadır.

Aziz Michael Kilisesi: Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Libreville’da yer alan Aziz Michael Kilisesi, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir dini yapıttır. Bu dini yapıt, mimarisi oldukça dikkat çekicidir. 31 adet Ahşap oyma sütunlarıyla görülmeye değerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.