İngiltere koronavirüs merkezi oldu

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

BBN Haber İngiltere temsilcisi Fatih Yılmaz, İngiltere’nin koronavirüsün merkezi olduğunu belirterek; “İngiltere koronavirüsün merkezi oldu çünkü önlemler geç alındı. Bunun sebebinin ise bağışıklık sistemini yaymak olduğunu açıklandı” dedi

BBN Haber İngiltere Temsilcisi Fatih Yılmaz, İngiltere’deki son durum hakkında BBN Türk ekranlarında açıklamalarda bulundu. İngiltere’ye Avrupa'nın hasta adamı denildiğini belirten Yılmaz durumların iyiye gitmediğini aktardı. Yılmaz, “Birkaç gün önce rekor teste imza atıldı. 136 bin test içerişinde 3 bin 600 kişinin koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Şu an İtalya'dan daha fazla ölüm var. İngiltere, koronavirüsün merkezi oldu çünkü önlemler geç alındı. Bunun sebebini sürü bağışıklık sistemini yaymak için olarak açıkladılar. Hatta İngiltere Başbakanı sevdiklerinizle vedalaşın dedi. Yani artık ölen ölecek kalanlar bizimledir denildi. Ama durum hiç iç açıcı olmadı. 35 bine yakın ölümle Avrupa'nın merkezi konumunda. Başbakanın tutumu kesinlikle doğru değildi. Yanımda çalışan insanlar sevdiklerinizle vedalaşın çağrısını duyduktan sonra ağladılar. Kimse annesini babasını ölüme terketmek istemedi. Yaşlıları öldürmek için bir politika mı uyguladılar bilemiyorum ama hiç iyi bir başlangıç yapmadılar. Sonradan toplamaya çalışıyorlar ama virüs aldı başını gitti” şeklinde konuştu.

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

“DEVLET MAAŞLARIN YÜZDE 80’İNİ KARŞILIYOR”

Virüsün etkilerinin azalmasından sonra İngiltere ekonomisinde ciddi sıkıntılar olacağını öngördüğünü belirten Yılmaz, “Virüsten sonra İngiltere'nin ekonomisi çok zorlanacak. Londra'ya araçla girerken 100 lira civarı bir ücret alıyorlar. Kim Londra'ya giriyorsa otomatik bir fatura ödüyor. Bunun yakında 3 katına çıkacağı söyleniyor. Bu muazzam bir rakam ve bunu kaldıracak kimsenin gücü yok. Devlet batan ulaşım şirketlerini kendisi satın almaya başladı. İş yerlerinin çalışamaması, ticaretin olmaması çok büyük yük oldu. Ekonomi durdu. İngiltere turizmle ayakta olan bir ülke. Özellikle Londra, finans şirketleri dünyanın bütün finansını yapan şirketler, sigorta şirketlerinden tutun bankalara kadar hepsi İngiliz alt yapılı. Hiçbir para akışı yok bunun yanında devlet evde oturmanız koşuluyla maaşların yüzde 80'inini karşılıyor. İngiltere'nin yüzde 90'ı bu yardımdan faydalanıyor. Bu destek yetmezse de ev kirası yardımı, çocuk başına verilen destek gibi yardımlar da var. İşletmelere de aynı şekilde çok büyük destekler veriyor. İşletmelerin 5 aylık kirasını ödediler. Bu verdikleri desteklerin geri ödemesi de olmayacak” diye konuştu.

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

“HERKES TEST YAPTIRAMIYOR”

İngiltere’nin sağlık hizmetleri hakkında da değerlendirmede bulunan Yılmaz şunları kaydetti; “İsteyen herkes test yaptıramıyor. Başta en büyük sorun buydu. Bugünkü test sayısı kadar ilk başta test yapılmadı. Şu anda da siz ön planda çalışan olmadığınız takdirde size ve ailenize test yapmıyor. Evde kalın diyor, ilk politikası bu. Devlet eğer kendinizi rahatsız hissediyorsanız izole etmenizi öneriyor. Mümkün olduğu kadar hastanelere gitmeyin diyorlar. Hastanelerde 10 gün öncesine kadar yer yoktu. Ancak yüksek ölümler olduğu için hastanelerde yer açıldı. Bunun yanında birçok alan hastaneye çevrildi. Şu an hastanelerde bu tarz bir sıkıntı yok. Bunların hepsi çok geç oldu. Bunlar yara aldıktan sonra yapıldı.”

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

“ÖLEN SİYAHİLER EVSİZ DEĞİL”

İngiltere’nin Afrika siyahilerinin çok yaşadığı bir ülke olduğunu kaydeden Yılmaz ‘İngiltere’de Afrikalılar Beyaz İngilizler daha mı çok ölüyor?’ sorumuza şu şekilde yanıt verdi; “Hindistan kökenlilerin, Pakistan kökenlilerin olduğu bir yer. Bu insanları da siyahi olarak nitelersek beyaza göre ölüm oranı 3 katı. Bunun nedenini halen açıklayamıyorlar. Şu an ölüm oranına baktığımızda İngiliz vatandaşlarının yüzde 25’i siyahi vatandaşların da yüzde 75 olduğunu söylemek mümkün. Bunu nasıl açıklayacaklarını bilmiyorum. Belki siyahi vatandaşların çok daha ön de çalıştığını söyleyebilirler. Ama ölen siyahiler evsiz insanlar değil. Hindistan ve Pakistan doktorları inanılmaz bir kıyıma uğradı. İngiltere'nin en iyi doktorlarıydı. Bu doktorların büyük bir bölümü Covid-19'tan hayatını kaybetti.”

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

“TÜRKİYE, İNGİLİZ HÜKÜMETİNİ KURTARDI”

 ‘Türkiye'nin kargo uçağıyla yardım göndermesi nasıl karşılandı’ sorumuza yanıt veren Yılmaz, “Çok büyük bir televizyon kanalı uçağın kalkışını canlı yayınladı. Acaba kalkacak mı kalkmayacak mı diye. İngilizler, doktorların maskeleri eldivenleri olmadığı için hastanelere gitmeyeceğiz diye ayaklandırma çıkarırken Türkiye tamda bu zamanda yardıma koştu. İngiliz hükümetini resmen kurtardı. 2 seferde gönderilen yardımlar İngiliz hükümetine çok büyük destek oldu. Türkiye'ye karşı olan bir medya var. Onlar gönderilen yardımların hasarlı olduğunu iddia eden haberler yaptı. Daha sonra İngiliz devleti malzemelerin hasarlı olmadığını, kullanılmaya başlandığını açıkladı” ifadelerini kullandı.

İngiltere koronavirüs merkezi oldu

“TÜRKİYE VE İNGİLTERE KIYASLANAMAZ”

Türkiye’nin alınan önlemler noktasında İngiltere’den çok iyi durumda olduğunu da kaydeden Yılmaz, “Türkiye ile İngiltere kıyaslanamaz. Türkiye inanılmaz çabuk çözümler aldı. Türkiye üretim kapasitesini buna kullandı. Meslek liseleri sağlık çalışanlarına onları koruyucu maskeler üretti. İngiltere'de böyle bir şey hala yok. Maske dağıtılmadığı gibi giydiğiniz tişörtleri kesin kendinize maske yapın denildi. Bu tartışmalardan kaynaklı olarak İngiltere zor durumda” diye konuştu. Son olarak Kraliçe’nin sağlık durumunu da değerlendiren Yılmaz sağlık durumun iyi olduğunu, İngiltere başbakanı da hastaneden büyük kilo kaybıyla çıktığını aktardı. (Tarkan Kaleli)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.