Rusya'dan gövde gösterisi gibi kutlama

Rusya'dan gövde gösterisi gibi kutlama

Tüm dünyanın gözleri bugün Rusya'da yapılan muhteşem geçit törenine çevrilmiş durumda

Rusya'da bugün, Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası'na karşı zafer kazanmasının 75. yıl dönümü kutlanıyor.

Zaferin 75. yıl dönümü dolayısıyla askeri yapılan askeri geçit töreni renkli anlara sahne oluyor.

Rusya'da gerçekleşen tören tam bir gövde gösterisine dönüşmüş durumda.

Başkent Moskova'da Kızıl Meydan'da düzenlenen törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve 13 ülkeden gelen heyetler katıldı.

Daha önce 9 Mayıs olarak planlanan ancak yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ertelenen etkinlikte yaklaşık 14 bin asker yer aldı.

Ancak Rusya'dan gelen fotoğraflarda kornavirüs salgınına rağmen ne devlet yetkililerinin ne de törene katılan binlerce askerin maske takmadığı görüldü.

Rusya'dan her gün gelen vaka sayıları ülkede koronavirüs salgınının devam ettiğini ve vaka artışları yaşandığını gösteriyor. Ülkede vaka sayısı bugün gelen son veriler ile 600 bini geçmiş durumda.

Yetkililerin önlem aldık demelerine rağmen alana giren herkesin maskesiz olması tepki topladı.

Koronavirüs salgınının etkisinin devam etmesine rağmen alana meskesiz girilmesinin ve binlerce kişinin yan yana durmasının vaka sayılarında yeni bir artışa yol açıp açmayacağı merak ediliyor.

Putin, törende yaptığı konuşmada, törene çeşitli ülke askerlerinin katıldığını belirterek, "Müttefiklerimizin zafere katkısını ve Haziran 1944'te ikinci cephenin açılmasının önemini asla unutmayacağız." dedi.

Dünyanın pek çok sorunla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Putin, ortak güvenlik sisteminin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Putin, "Karmaşık ve hızla değişen dünyanın buna ihtiyacı var ancak birlikte dünyayı yeni tehditlerden koruyabiliriz." ifadesini kullandı.

Törende Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’nda kullandığı çeşitli silahların yanı sıra yenileri dahil 230’dan fazla uçak, askeri araç ve teçhizat sergilendi.

Geçit töreninde, orta menzilli uçaksavar sistemi "Pantsir"in üç yeni modelinin yanı sıra dünyanın tek üçüncü nesil tankı "Armata", "Kurganets-25", "T-90M" ve "T-80BVM" tankları, "Derivatsiya-PVO", "S-400", "S-300B4" ve "S-350" hava savunma sistemleri sergilendi. Askeri uçak, araç ve silahların geçidi "Su-57" ve "Su-35S" gibi savaş uçaklarının gösterilmesiyle son buldu.

Öte yandan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Rusya ziyaretinde kendisine eşlik eden heyetten iki kişide Kovid-19'a rastlanması üzerine törene katılmadı.

'Zafer Günü'nün ilk geçit töreni, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından Moskova'da 24 Haziran 1945'te düzenlenmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.