Rusya-Ukrayna savaşı hayvancılık sektörünü de riske attı

Rusya-Ukrayna savaşı hayvancılık sektörünü de riske attı

Rusya-Ukrayna savaşı İspanya'da hayvancılık sektörünün geleceğini riske attı.

Son 1 yılda en az 800 inek çiftliğinin kapandığı, eti daha çok gelir sağladığı için 15 binden fazla süt veren ineğin kesildiği bildirildi
- Hayvan çiftliğinin sahibi Arancha Abascal Guzon:
- "Bu süt fiyatlarıyla yaşanmaz. Adil fiyatlandırma ve istikrar şart"

Kovid-19 salgını, kuraklık sorunu ve Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen enerji fiyatları, İspanya'da başta süt üretimi olmak üzere hayvancılık sektörünün geleceğini riske attı.

Avrupa Birliği'nde (AB) Fransa ve Almanya'nın ardından gerek ekonomik değeri gerekse çiftlik sayısı bakımından hayvancılık sektöründe en gelişmiş üçüncü ülke olan İspanya'da fiyatlardaki belirsizlik, süt üretimini ve buna bağlı olarak hayvancılığı olumsuz etkiliyor.

Hayvancılık dernekleri, son 1 yılda üretim maliyetlerinin yüzde 80'e yakın arttığını, yüzde 40'ı bulan süt fiyatlarındaki artışın ise zararlarını telafi etmediğini belirterek son 1 yılda en az 800 inek çiftliğinin kapandığına ve eti daha çok gelir sağladığı için 15 binden fazla süt veren ineğin kesildiğine işaret ediyor.

Her gün yeni bir hayvan çiftliğinin kapandığı haberini duyduklarını belirten hayvan sahipleri, "Gelecek kaygısı olanlar mücadele etmeyi bıraktığından, emekliliği yakın olanlar belirsizlikten çiftliklerini kapattı. Büyük çiftlikler de yavaş yavaş küçülüyor. Süt veren bir inek günde 120 litre su tüketiyor. Gelirimiz giderleri karşılamıyor." şeklinde dert yanıyor.

- "Bu süt fiyatlarıyla yaşanmaz. Adil fiyatlandırma ve istikrar şart"

Zamora kentinde orta ölçekli bir hayvan çiftliğinin sahibi Arancha Abascal Guzon, yaptığı açıklamada, "En büyük sıkıntımız giderlerin artması. Hem enerji fiyatlarındaki artışlar hem de işçiliğin pahalılanması." dedi.

Birçok meslektaşının, hayvanlarını kesimhaneye gönderip oradan aldığı parayla diğer hayvanlarına baktığını anlatan Guzon, "Bu, sürdürülebilir bir şey değil. İspanya’da zaten boşalan köyler sorunu var. Bizler de çiftlikleri kapatırsak köylerin kapısına kilit vururuz." diye konuştu.

"Bu süt fiyatlarıyla yaşanmaz. Adil fiyatlandırma ve istikrar şart." diyen Arancha, şöyle devam etti:

"Adil fiyat, ineklerin bakım fiyatlarının altında kalmamasıdır. Ben çok fazla kazanmak istemiyorum. Tek istediğim, tasarruflarımı hayvanların bakımına harcamamak. Bu bazen oluyor ama son dönemlerde hep cebimizden yiyoruz ve artık ceplerimiz boşaldı, verecek başka kaynağımız yok. Artık yıllık yem ve malzeme alımı diye planlarımız yok."

Süt fiyatlarında çok fazla spekülasyon olduğunu ancak bunun sebebinin hayvancılar olmadığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Arancha, üretimi garanti edebilmek için fiyat artırmak zorunda olduklarını, aksi takdirde hayvanları kesimhaneye satıp çiftliği kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

- "Hayvancılık yapanları ayakta tutmak gerekiyor"

Bazı gıda ürünlerinin fiyatlarının tüketiciler tarafından belirlendiği, hayvanların sağlıklı koşullarda olmasının garanti edildiği ve üreticiyi korumayı hedefleyen, "Quien es el jefe?" (Patron kim?) adıyla 2018 yılında başlayan inisiyatifin sorumlularından Ana Estrada da çok zor bir dönemden geçtiklerine işaret etti.

Birkaç ay önce hayvancılara ödenen litre başına süt fiyatının 36 sentten 46'ya çıkarıldığını kaydeden Ana, "Bu ay yeni bir artış yapmak zorundayız. Üretimi garanti edebilmek için sütün litresinde 50 ile 52 sent arasında bir fiyat belirlenecek. Enerji ve hayvan yemi fiyatları çok arttı. Sektörün yaşadığı sıkıntıları herkesin görmesi ve hayvancılık yapanları ayakta tutmak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- İspanya'da süt tüketimi son 1 yılda yüzde 5, son 20 yılda yüzde 25 düştü

Zamora'nın önemli süt fabrikalarından Leche Gaza'nın üst düzey yöneticisi İgnacio Quintanilla da Rusya-Ukrayna savaşının tahmin edilenden daha uzun süreceğinin anlaşıldığını; başta enerji olmak üzere artan fiyatlara karşı daha hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.

Quintanilla, İspanya'da süt tüketiminin son 1 yılda yüzde 5, son 20 yıla göre ise yüzde 25 düştüğünün; bunun çok ciddi bir sorun olduğunun altını çizdi.

"Kışa hazırlık yapmak çok zor çünkü ne olacağını bilmiyoruz. Her gün gaz ve elektrik fiyatlarına bakıyoruz." diyen Quintanilla, "Sütün bize gelişinde sorun yok ama üretim maliyetleri çok arttı. Savaşta olunduğunu unutmamalıyız. Avrupa Birliği özellikle enerjide ciddi önlemler almalı ve birlik olduğunu göstermek zorunda." ifadelerini kullandı.

İspanya'da tarım ve hayvancılık sektöründeki krizin, ülke tarihinin en kurak yılının geçmesinden, 38 yıl sonra çift haneli rakamlara ulaşan enflasyondan ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizliklerden dolayı ekim ayından itibaren çok daha belirginleşeceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.