Türkiye'nin parasıyla alamadığı F-16'lar Romanya'ya ücretsiz verilecek
NATO üyesi Romanya, Ukrayna-Rusya savaş bölgesine yakın bir noktada yer alması nedeniyle büyük miktarda askeri yardım gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Hollanda halihazırda Romanya’da askeri uçuş eğitimleri için bulunan 18 adet 4’üncü nesil F-16 savaş jetini 1 Avro gibi temsili bir rakama satışa çıkardı. NATO’nun en büyük askeri güçlerinin başında yer alan Türkiye’nin yıllardır kendisine satışı taahhüt edilen 40 adet yeni F-16 savaş uçağının ne zaman teslim edileceği netlik kazanmadı.
TÜRKİYE’YE VERİLECEK 40 ADET F-16’dan HALA SES YOK
Türkiye ile ABD arasında 2024 yılı içerisinde varılan mutabakat çerçevesinde, 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağının tedariki ve envanterindeki 79 adet F-16’nın modernizasyonunu içeren anlaşma gerçekleştirilmişti. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesiyle ABD tarafından yeşil ışık yakılan anlaşmayla taahhüt edilen savaş uçakları hakkında hala bir gelişme gerçekleşmedi.
Son günlerde yaşanan İsrail-İran savaşı, yıllardır devam eden Ukrayna-Rusya savaşı ve Yunanistan sınır gerginlikleri Türkiye'nin güçlü bir hava kuvvetlerine sahip olması gerektiğini kaçınılmaz hale getirirken Türkiye'nin 15 yıldır yeni savaş uçağı almamış olması dikkatleri çekiyor. İşte coğrafyasının dört bir yanında sıcak çatışmalar yaşanan Türkiye’nin hava kuvvetleri için masada olan ihtimaller:
TÜRKİYE SAVAŞ UÇAĞI ÇÖZÜMÜNÜ YERLİDE ARIYOR: HÜRJET VE KAAN’da TESTLER DEVAM EDİYOR
Türkiye bulunduğu jeopolitik konum ve çevresindeki çatışma ortamları nedeniyle hava kuvvetlerini modernize etme yönünde kapsamlı adımlar atıyor. Bu doğrultuda hem milli çözümler geliştirilirken hem de uluslararası platformlarla temaslar sürdürülüyor. Yerli jet uçağı HÜRJET’in testleri devam ederken, beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın geliştirme süreci de kararlılıkla ilerliyor.
F-35 ve EUROFİGHTER TYPHOON İÇİN TEMASLAR DEVAM EDİYOR
Öte yandan, güvenilirliği ve performansıyla öne çıkan Eurofighter Typhoon ile F-35 gibi gelişmiş savaş uçaklarının tedariki için de diplomatik ve askeri temaslar yürütülüyor. Ancak Türkiye, 2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından, ortağı olduğu F-35 programından ABD tarafından çıkarıldı. Bu süreçte Türkiye, parasını ödediği uçakları da teslim alamadı ve proje dışı bırakıldı. Bu gelişmeler, Ankara’nın savunma alanında hem bağımsız hem de çok boyutlu bir strateji izlemesine neden oldu.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.