Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite;  Gıda ve Tarım Üniversitesi

Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite; Gıda ve Tarım Üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, BBN Haber’e özel yaptığı açıklamada, “Tek bir alana odaklanmış ve hedefleri belli olan üniversitemizin öncelikli gayesi Türkiye’nin bu alanda daha ileriye gitmesi ve dışa bağımlılığını azaltmasıdır. Üniversitemiz bilgiyi ürüne dönüştüren bir üniversite olması dolayısıyla amaçlarımıza hızlı adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, BBN Haber’e özel değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin ilk ve tek “gıda ve tarım üniversitesi” olduklarını belirten Rektör Çökmüş, üniversitenin faaliyetlerini anlattı. Amaçlarının özellikle dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu kaydeden Rektör Çökmüş, “Türkiye’de bu isimle kurulan ilk ve tek üniversiteyiz. Dolayısıyla tek bir alana odaklanmış ve hedefleri belli olan üniversitemizin öncelikli hedefleri arasında Türkiye’nin bu alanda daha ileriye gitmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gelmektedir. Üniversitemizin kurucusu Torku’nun da mimarı Recep Konuk Bey böyle güzel bir model oluşturdu. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bu model aslında gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir model. Eğitim, üretim, teknolojik yenilikler, ARGE faaliyetlerinin bir arada olduğu bir üniversiteyiz. Fabrika içerisinde eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Özetle öğrenciler mezun olduklarında tam donanımlı bir uygulamanın içinden mezun oldukları için uygulama sıkıntıları yaşamıyor” şeklinde konuştu.

Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite;  Gıda ve Tarım Üniversitesi

“ÖĞRENCİLERİMİZE YOĞUN İNGİLİZCE EĞİTİMİ VERİYORUZ”

Tam donanımlı bireyler yetişme gayreti içerisinde olduklarını aktaran Rektör Çökmüş, “Üniversitemizde eğitim dilimiz İngilizce. Bu alanda uluslararası düşünebilen, iletişim kurabilen, tartışabilen, Türkiye’nin menfaatlerini savunabilecek bir jenerasyonun yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. İyi bir İngilizce hazırlık eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimizi yoğun bir İngilizce eğitimine tabi tutuyoruz. Bu da üniversite olarak bizim güçlü bir yönümüz. Haliyle İngilizce eğitim yapan bir üniversite olduğumuz için öğretim üyelerimizin yüzde 70’i yurt dışı doktoralı, Amerika, İngiltere, Fransa ve Kanada kökenli. Farklı bilginin, farklı ülkelerdeki bilgilerin toplandığı butik bir üniversite olmamız dolayısıyla bir konu problem tartışırken her yönüyle tartışıyoruz. Temel felsefemiz sadece akademik bilgi üretmek değil onu insan refahına, ürüne dönüştürmek” diye konuştu.

Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite;  Gıda ve Tarım Üniversitesi

“DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Üniversite olarak yürütülen projeleri de anlatan Rektör Çökmüş, şu şekilde konuştu, “Ekmeklik, bisküvilik, makarnalık buğday çeşitlerimizin iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Çumra’da yerli ve milli tohumlarımızın üretimi için yaklaşık 4 yılda aday çeşitlerimizi belirledik. Bu yıl ilk aday çeşitlerimizi yakalamış olacağız. Kavunda, yemeklik kabak, şeker pancarında da ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl buğday çeşitlerimizi belirlemiş olacağız. Gıda alanında da yerli maya çalışmalarımız mevcut. Bu faaliyetlerimizle dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl 400 bin fide lavantayı Büyükşehir belediyemiz olmak üzere özel teşebbüs sahiplerine dağıttık. Belli bir ücret karşılığında üretip dağıtıyoruz. 2. Hedefimiz lavanta yağının çıkarılması ile ilgili alt yapıyı kurup katma değeri yüksek hedeflere geçmek. Yine hayvancılık alanındaki çalışmalarımızın arasında yem kalitesini artırmaya yönelik faaliyetlerimiz de mevcut.”

DİVLE OBRUK PEYNİRİ FABRİKADA ÜRETİLİYOR!

Konya Şeker ve Selçuk Üniversitesinin de içerisinde bulunduğu ‘Embriyo transferi projesi’ ile verim artırmayı hedeflediklerini belirten Rektör Çökmüş, aynı zamanda Divle Obruk Peynirinin benzer koşullarını oluşturarak bu peyniri fabrikalarda üretmeye başladıklarını ve çok yakında piyasaya sürüleceğini aktardı. Sözlerini, “Temel bakışımız bilgiyi ürüne dönüştüren konsept üzerinde, katkı sağlayacak personelin yetişmesine katkıda bulunmak” diye sürdüren Rektör Çökmüş,  teknolojik ya da bilimsel dışa bağımlılığımı en aza indirgemek için faaliyette olduklarının altını çizdi.  Ayşegül ERTUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.