Cıvıloğlu’ndan Zindankale’ye, Selçuk’tan Teknik Üniversiteye 50 yıllık yolculuk

Cıvıloğlu’ndan Zindankale’ye, Selçuk’tan Teknik Üniversiteye 50 yıllık yolculuk

Konya’da 50 yıldır sektöre alanında deneyimli, vizyon sahibi ve yenilikleri takip eden genç mühendisleri kazandıran “İnşaat Mühendisliği Bölümü” Konya Teknik Üniversitesi çatısı altında yeni adaylarını bekliyor

Konya’da inşaat mühendisliği yarım asırlık serüvene sahip…  Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi (KDMMA)dan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümüne oradan da Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümüne 50 yıllık bir yolculuk yapan bölüm medeniyetlere yön verecek yeni medeniyet mühendisleri/inşaat mühendisleri adaylarını bekliyor. Ulusal/uluslarası birçok projelere imza atan 5 bin mezun öğrencisi ile ülkeye katkı sunan Konya Teknik İnşaat Mühendisliği Bölümü yeni öğrencilerine kavuşacak olmanın heyecanı içerisinde.

Başlangıçta 1969-1970 eğitim-öğretim yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Mühendislik Yüksekokulu olarak açıldı ve 1971 yılında Konya Devlet Mühendislik Akademisi ismini aldı. O tarihte Konya Devlet Mühendislik Akademisi bünyesinde inşaat mühendisliği bölümleri bulunmakta idi. 1972-1973 öğretim yılında harita ve kadastro mühendisliği ile makine mühendisliği bölümleri de açılarak, bölüm sayısı dörde çıkarıldı. 20 Temmuz 1982 tarihinde yürürlüğe giren 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesindeki fizik, kimya ve jeoloji mühendisliği bölümlerinin, Konya Devlet Mühendislik Akademisi bünyesindeki bölümlerle birleştirilmesi sonucunda fakülteye dönüştürülerek Selçuk Üniversitesi'ne bağlandı. Fakültenin kuruluşu ile harita ve kadastro mühendisliği bölümünün adı jeodezi ve fotogrametri mühendisliği olarak değiştirildi. Fakülteye 1987 yılında elektrik-elektronik mühendisliği, 1992 yılında çevre mühendisliği, endüstri mühendisliği ve maden mühendisliği, 1994 yılında şehir bölge planlama, 1995 yılında bilgisayar mühendisliği, 1999 yılında kimya mühendisliği, 2009 yılında da metalürji ve malzeme mühendisliği bölümleri açılmıştır. 2009 yılında jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümünün adı harita mühendisliği olarak değiştirildi. 2012 yılı sonbaharında Fakültesi kurularak ve şehir bölge planlama bölümleri bu fakülteye bağlandı. Fakültenin çoğu bölümünde aynı zamanda ikinci öğretim de yürütüldü.

CIVILOĞLU’NDA BAŞLAYAN HİKAYE…

Akademi döneminde ilk olarak Anıt civarında bulunan ve o zamanlar Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait olan bina kullanıldı. Harita ve Kadastro Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerinin 1972'de açılması ile bu bölümler Türk Anadolu Vakfı'na ait Eski Garaj civarı Cıvıloğlu Mahallesi Mengüç Sokak'ta bulunan binada faaliyet göstermeye başladı. Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait binada uzun yıllar bölümü faaliyet gösterdi. Bu bina 2009 yılında Meram Belediyesi tarafından devir alınarak maalesef yıktırılmıştır. Cıvıloğlu binası ise burada bulunan bölümler 1990 yılında Alaeddin Keykubat Kampüsü'ne taşındıktan sonra uzun süre kullanılmadı. Daha sonra yıkılarak yerine başka bir bina yapıldı. Fakültenin bazı bölümleri bir süre Zindankale Binası olarak bilinen Millî Eğitim Bakanlığı'na ait bugün Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu olarak faaliyet gösteren binada eğitim öğretime devam etti. Bu bina da boşaltıldıktan sonra fakültenin tüm bölümleri Alaeddin Keykubat kampüsünde toplandı.

TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLE YENİ BAŞLANGIÇ

İnşaat Bölümü artık yoluna, Selçuk Üniversitesi bağrından kopan bölümlerle kurulan Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde devam ediyor. “Çağdaş ve uluslararası kalitede eğitim-öğretim veren bilimsel araştırma ve uygulamalarla bilime ve teknolojiye katkı yapan ürettiği bilgileri ülkenin ve insanlığın hizmetine sunan ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış ve saygın bir bölüm olmak” hedefindeki KTÜN İnşaat Bölümü’nün yetiştirdiği öğrenciler; konut ve endüstriyel yapılar, yol ve demiryolu gibi ulaştırma yapıları, su yapıları gibi yeni yapılacak olan yapıların planlama, projelendirme, yapımı, denetimi ile mevcut yapıların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi konularında, Çevre ve Şehircilik, DSİ, Karayolları, İller Bankası, Belediyeler gibi Kamu Kurumları ile yurtiçi ve yurtdışında bu konularda iş yapan müteahhit firmalarda geniş çalışma alanlarında ve zengin iş bulma olanağına sahipler. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci İnşaat Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda da bulunabiliyor.

Cıvıloğlu’ndan Zindankale’ye, Selçuk’tan Teknik Üniversiteye 50 yıllık yolculuk

KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı

ÜLKEYE VE İNSANLIĞA HİZMET ÜLKÜSÜ

KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, “Lisans düzeyinde verdiği nitelikli eğitim-öğretim ile ortaöğretimlerini başarıyla tamamlamış öğrenciler tarafından öncelikle tercih edilen bir bölüm olmak hedefindeki üniversitemiz; öğrencilerini temel ve çağdaş bilgilerle donanımlı olarak ulusal ve uluslararası alanda rekabetçi, aldığı görevleri başarıyla yerine getiren ve ilgili iş alanlarında tercih edilen, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip ve tasarım yeteneği kazanmış, özgüveni gelişmiş, girişimci ve ekip çalışmasına yatkın, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, ülkesine, milletine ve insanlığa hizmet eden İnşaat Mühendisi bireyler olarak yetiştirmek amacındadır. İnşaat Mühendisliği Bölümü bu özgörevi yerine getirebilmek üzere, öğrencilerine ve personeline gerekli alt yapı, laboratuvar ve bilgisayar donanımını hazırlamak, geliştirmek ve sürekli iyileştirmek için önemli çabalar harcamaktadır. Mezunlar ve paydaşlarla yapılan görüşmelerden ve ilgili anket sonuçlarının değerlendirilmesinden, bu misyona önemli ölçüde ulaşıldığının görülmesi mutluluk vericidir. Bu noktada yarının inşaat mühendislerini aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız” dedi. Tarkan Kaleli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.