İşte Üniversitelerdeki boş kalan bölümler

İşte Üniversitelerdeki boş kalan bölümler

Üniversitelerin mühendislik bölümleri boş kaldı. 21 mühendislik bölümünü hiç tercih eden olmazken, bor çok bölüm de kontenjanını dolduramadı. Gözden düşen mühendislikler arasında inşaat, jeofizik, makine ve gıda mühendisliği başı çekiyor

KONTENJAN DOLMADI

Üniversitelerde kayıt süreci devam ederken, YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar e-devletten ve şahsi başvuru ile kayıtlarını yaptırabiliyor. ÖSYM'nin açıkladığı sayısal verilere göre, devlet üniversitelerinde 4 yıllık lisans bölümlerine toplam 347 bin 87 kişi yerleşti buna karşın 11 bin 749 boş kontenjan kaldı.

GÖZDEN DÜŞTÜLER

Boş kalan kontenjanlar içerisinde bir dönemin gözde mesleği olan ve yerleşebilmek için herkesin birbiri ile yarıştığı mühendislikler var. Özellikle devlet üniversiteleri içerisinde 21 mühendislik bölümünü hiç tercih eden olmadı. 2020 yılında mühendislik programların için devlet-vakıf-KKTC üniversitelerinde belirlenen kontenjanın 11 bin 904’ü boş kaldı. Şimdi gözler ek yerleştirmede.

GELECEK KAYGISI

Gelecek kaygısı ve okuma zorluğu nedeniyle mühendisliklerin gözden düştüğü vurgulanırken en sert düşüş inşaat mühendisliğinde yaşandı. Geride kalan 10 yılda altın çağını yaşayan ve artık doygunluğa ulaşan inşaat sektörü ilgi görmezken jeofizik, makine, elektrik-elektronik ve gıda mühendisliği gibi mühendislikler de mezunlar arasındaki yığılma nedeniyle tercih edilmiyor.

GÖZDE BÖLÜMLER

Buna karşın günümüzde iş garantisi daha yüksek olan bölümler öğrencilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. İlahiyat ve öğretmenlik ile pandemi süreci nedeniyle sektörde oluşması muhtemel boşluk ve yeni yatırım süreçleri de göz önüne alınarak sağlık alanındaki bölümler yoğun ilgi gördü ve bu alanlarda hemen hemen boş kontenjan kalmadı.

DİĞER BÖLÜMLERDE DURUM

TIP: 16 bin 818 kontenjanın 16 bin 771’i doldu.

HUKUK: 16 bin 580 olan kontenjanın 15 bin 71’i doldu.  Boş kalan 1509 kontenjanın sadece 78’i devlet üniversitelerinde.

MİMARLIK: 8 bin 132 kontenjanın 6 bin 412’si doldu. Boş kontenjan 1720. Bunlarda 827’si vakıf, 537’si devlet, 307’si KKTC üniversitelerinde.

ÖĞRETMENLİKLER: 43 bin 501 kontenjanın 42 bin 592’si doldu. 909’ü boş kaldı.

SIFIR ÇEKEN MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ

İşte Üniversitelerdeki boş kalan bölümler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.