Konyalı Profesör: Allah'tan gelen bir ceza olduğuna inanıyoruz

Konyalı Profesör: Allah'tan gelen bir ceza olduğuna inanıyoruz
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çaksen'in "MS hastalığının sebebinin Allah'tan gelen ceza ya da sınav olduğuna inanıyoruz" yazısına NEÜ'den açıklama geldi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çaksen'in MS hastalığına ilişkin yayımladığı makalenin ardından, Thime dergisinde yayımlanan “Patients' Supernatural Beliefs on Cause of Multiple Sclerosis” başlıklı makaleye pek çok hekim oldukça sert eleştirilerde bulundu.

MAKALEDE NE YAZIYORDU?

“Klinik pratiğimizde, MS hastaları da dahil olmak üzere birçok nörolojik hastanın hastalıklarını kadere ve Allah'ın iradesine bağladığını gözlemledik, çünkü kadere (İlahi belirleme) inanç İslam'ın inanç temellerinden biridir. Yani "her şeyin Yüce Allah tarafından belirlendiği" inancıdır." Ayrıca Allah'ın şu sözlerine de inanmaktadırlar: "Allah'ın izni olmadıkça hiçbir musibet meydana gelmez" ve "O'nun bilgisi dışında hiçbir yaprak düşmez.

neu.webp

"Bazı hastaların bahsettiği diğer doğaüstü inançlar arasında, yaşanan deneyimin Allah'ın bir lütfu, imtihanı veya cezası olduğu fikri de yer almaktadır ve bunlar Kuran'da, hadislerde ve/veya tefsirlerde belirtilmiştir. Sonuç olarak, dünyadaki pek çok kültürde MS hastalarının hastalıklarının nedenini dini bağlamda doğaüstü nedenlere bağladıklarını vurgulamak isteriz. Bu inançlarını, tepkilerinden korktukları için sağlık profesyonelleri ile paylaşmamışlardır. İkinci olarak, bilimsel olarak kanıtlanamasa da, bazı MS hastalarında hastalığın ana nedeninin Allah'tan bir hediye, sınav veya ceza gibi doğaüstü nedenler olduğuna kuvvetle inanıyoruz. Üçüncüsü, kader, Allah'ın takdiri, Allah'tan bir hediye veya imtihan gibi doğaüstü sebeplere inanan birçok MS hastası psikososyal, zihinsel ve ruhsal olarak huzur ve rahatlık bulmuştur. Bu nedenle, sağlık profesyonellerinin doğaüstü nedenler konusunda dini bağlamda eğitilmesi ve MS hastalarının doğaüstü inançlarını sağlık profesyonelleriyle tartışmaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

NEÜ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "04 Ocak 2024 (dün) itibarıyla sosyal medya başta olmak üzere bazı medya organlarında gündeme gelen Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çaksen’in bilimsel bir dergide yayımlanan makalesinden bir kesitle ilgili kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. Uluslararası indeksli bir dergide editoryal çalışma olarak yayımlanan makalesinde; MultipleSkleroz (MS) hastalığının farklı kültür, coğrafya ve inançlarda algılanma biçimine yönelik ele aldığı ve özellikle sağlık profesyonellerinin bu tarz hasta gruplarını değerlendirirken göz önünde bulundurması gereken hususlara dikkat çekmeyi amaçladığı ifadelerinin, kamuoyunda tartışmalara sebebiyet verdiği anlaşılmıştır. Bilimsel dergilerde bilimsel araştırmaların yayımlanma süreci, dergilerin bağımsız editoryal vehakem değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkan, araştırmacının kimliğinden ve kurumundan bağımsız olarak yürütülen bir süreçtir. Bilimsel bir makalenin, yine aynı bağımsız süreçlerle her türlü bilimsel eleştiriye açık olduğu bilinen bir gerçektir. Tıp Fakültesi Hastanemiz bünyesinde, bütün sağlık hizmetlerinde olduğu gibi MS hastalığının tanı ve tedavisinde, alanında otör bilim insanlarımız ve hekimlerimiz tarafından; en güncel bilgi ve yöntemlerin kullanıldığı sağlık hizmetleri sunmanın sorumluluğu ile hareket ediyoruz. Bilimsel araştırmaların temelinde yer alan eleştiri kültürünün bilimin ilerlemesine katkı sunan doğal bir süreç olduğunun bilincinde olarak, alanında yürüttüğü çalışmalarla bilime önemli katkılar sunan Prof. Dr. Hüseyin Çaksen’in makalesinde yer verdiği ifadelere yönelik eleştirilerin söz konusu yayına yapılacak itiraz metinleri ile kendi mecrasında tartışılması daha yerinde olacaktır. Bilimsel çalışmaların tamamının ya da bir kesitinin medyada tartışmakonusu haline gelmesini doğal karşılamakla birlikte, konunun bilim dünyasını, Üniversitemizi ve ismini taşımaktan onur duyduğumuz Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı ve temsil ettiği değerleri hedef alan sistematik dezenformasyon faaliyetleri üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini, kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum