Bakan Tekin açıkladı, okullarda karne dönemi bitiyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 2025 yılına girerken önümüzdeki yıllara ilişkin eğitimde hangi değişiklikler olacağını açıkladı. Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre, yılbaşı kutlaması ile ilgili değil de ailelere maddi külfet getirecek şeylere girilmemesi yönünde daha önce yaptığımız değişiklik hatırlatıldı şöyle dedi: "okulların öğrencileri, velileri zan altında külfet altında bırakacak şekilde kullanılmasına karşıyız. mezuniyet törenlerini ve baloları da yasaklamadık. o da yanlış anlaşıldı. biz çocuklarımızın mezuniyet programları okullarda yapılsın dedik."
KARNE UYGULAMASI KALKIYOR
Bakan tekin yıllardır uygulanan karne uygulamasıyla ilgili "Şimdi önümüzdeki yılla ilgili ilkokullarda karne uygulamasının yerine gelişim raporu uygulamasına geçmiş olacağız" dedi.
ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ
Özel okullarla ilgili de konuşan bakan "özel okul ücretleri, fahiş ücretle kitap satma gibi konularda yönetmelik çalışmamız var. Orada da bir düzenleme yapacağız.
YENİ ATAMA
Bakan yeni öğretmen atamalarıyla ilgili ise "Bütçe geçti. 2024 KPSS’ye giren öğretmen arkadaşlarımız için kadro dağılımlarını yapıldıktan sonra alıma çıkacağız. Öğretmen Akademi henüz yürürlüğe girmedi. Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız."diye konuştu.
ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN KPSS OLMAYACAK
Bakan öğretmen adayları için yeni yılda KPSS sınavı olmayacağı şu sözlerle ifade etti: "2025’te öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS olmayacak. ‘Akademi Giriş Sınavı (AGS)’ adıyla bir sınav gerçekleştireceğiz. Sınavı 13 Temmuz’da ÖSYM yapacak. AGS sonuçlarına göre Millî Eğitim Akademisine giriş süreci başlayacak. Akademideki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz."
AGS-KPSS FARKI NEDİR?
AGS KPSS farkına değinen Bakan Tekin "Akademi Giriş Sınavı’nın KPSS’den önemli farklılıklarından bir tanesi şu olacak; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar Akademi Giriş Sınavı’nın bir parçası hâline dönüşmüştür. Yani olağan testlerin dışında onu da sürecin içerisine dâhil etmiş olduk" dedi.
MÜLAKAT TARTIŞMALARI
Mülakat tartışmalarıyla ilgili de Bakan "Bu eleştiriler ‘işte bunları da atayın’ demek kabaca şu anlama geliyor. O zaman mülakat niye yaptık biz? Mülakatsız atama yapmış olduk eğer o dedikleri olursa. Bu, siyasi karar alma mekanizmalarının üzerinde vesayet bu yani, hiç bu kadar tartışmaya gerek yoktu o zaman."
Okul önünde kumanda dağıtılmasına karşı olduklarını bildiren Milli Eğitim Bakanı Tekin, dijital bağımlılıkla mücadele ettiklerini belirtti.
LGS KALKIYOR MU?
Bakan Tekin LGS ile ilgili ise "Velilere tavsiyem açıkladığımız müfredata, ulaştırdığımız materyallere odaklansınlar. Sınav sistemi değişir değişmez öyle bir şey söylemiyorum ama sınavın içeriğiyle ilgili değişiklikler iin zaten hazırlıklarımız da var. Sınavın içeriği de bu formata dönecek. Yani programla uyumlu hâle gelecek" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.