SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumu, 4 bin 500’e yakın farklı bitki türünden oluşan koleksiyonuyla Türkiye’deki herbaryumlar arasında ilk 5’te yer alıyor. Yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerini ağırlayan herbaryum, eğitimin yanı sıra bilimsel çalışmalara da katkı sağlıyor.

SÜ Fen Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı, Biyoloji Bölümü Herbaryumu sorumlu öğretim üyesi Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul yaptığı açıklamada, herbaryumun, doğadan toplanan bitkilerin preslenip kurutulduktan sonra kartonlar üzerine yapıştırılması ve ardından etiketlenerek korumaya alınan bitki koleksiyonları olduğunu söyledi. Türkçedeki karşılığının ‘otluk’ olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul, Üniversite bünyesindeki herbaryum kurma çalışmalarının merhum rektörlerden Prof. Dr. Ali Rıza Çetik zamanında başladığını belirtti.

 

“30 BİNE YAKIN BİTKİ KOLEKSİYONUMUZ BULUNUYOR”

Herbaryum kapasitesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertuğrul, “Ankara Üniversitesi Fen Fakültesindeyken Selçuk Üniversitesine rektör olarak atanan merhum Prof. Dr. Ali Rıza Çetik hocamızın kendisi de botanik alanında çalışmalarda bulunmuştur. Herbaryumumuzun kurulmasına öncülük eden hocamız, Ankara’da toplamış olduğu bitkilerin bir kısmını da Herbaryumumuzun ilk yıllarında buraya getirmiştir. Bitkileri kayıt altına alınmıştır. Yine en eski herbaryum örneğimiz de Prof. Dr. Ali Rıza Çetik Hocamızın Ankara yakınlarında toplamış olduğu 1947 yılına ait bitkilerden oluşmaktadır. Herbaryumumuzda ise şu anda 30 bine yakın koleksiyonumuz bulunuyor. Tabi aynı bitki türünden birden fazla koleksiyon olduğu için bu sayı yaklaşık 4 bin 500 civarında farklı bitki türünden oluşmaktadır. Herbaryumlar, ülkemizdeki üniversitelerin hemen hemen hepsinde kurulma aşamasında. Burada önemli kriterler arasında; bitki sayısı ve çeşitliliği yer alıyor. Bu kriterler göz önüne alındığında, sahip olduğumuz bitki örneği sayısı bakımından Türkiye’de ilk 5 herbaryum arasında yer alıyoruz.” diye konuştu.

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

 

“YURT DIŞINDAKİ HERBARYUMLARLA İLETİŞİM HÂLİNDEYİZ”

Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, SÜ Herbaryumunun KNYA koduyla Uluslararası Herbaryum İndeksine kayıtlı olduğunu ve herbaryumlarında son yıllarda bilim dünyası için yeni tanımlanan 100’e yakın bitkinin tip örneğinin bulunduğunu aktardı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden araştırmacıların, yeniden yazımı devam eden Türkiye florası için SÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumunu görmeye geldiklerini anlatan Prof. Dr. Ertuğrul, şunları kaydetti: “Misafirlerimiz Herbaryumumuzda bulunan cinsleri yazmak için incelemede bulunuyor. Bu konuda yoğun bir trafiğimiz var. Herbaryumumuz bölgesel bir herbaryum. Buradaki örnekler, Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinin kendi çalışmaları ve öğrencilerine yapmış oldukları tez çalışmaları, kendilerinin proje çalışmaları neticesinde topladıkları örneklerden oluşmaktadır. Oldukça düzenli, zengin bir herbaryuma sahibiz. Hem eğitim öğretim hem de araştırma amaçlı hizmet veren bir birimiz. Herbaryumumuzun yurt dışı bağlantıları da bulunmaktadır. Dünyada 200-300 yıllık, koleksiyon sayısı milyonlarla ifade edilen büyük kapasiteli herbaryumlar var. Biz zaman zaman onlarla bitki örneği değişimi yapıyoruz. Ödünç aldığımız bitkiler oluyor, incelemede bulunuyoruz. Ödünç gönderdiğimiz bitkiler de oluyor. Bu şekilde hem yurt içinde hem yurt dışındaki herbaryumlarla bir etkileşim içerisindeyiz.”

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

 

“KONYA ARAZİSİNİN TAMAMI ÇALIŞILDI”

 

SÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Küçüködük ise merhum rektör Prof. Dr. Ali Rıza Çetik’in Selçuk Üniversitesinin kurulması için büyük emekler verdiğini, SÜ bünyesindeki Herbaryumun da Prof. Dr. Çetik’in girişimleriyle oluşturulmaya başlandığını söyledi. Bu anlamda Prof. Dr. Kamil Karamanoğlu’nun da botanik alanında ciddi işler gerçekleştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Küçüködük, “Prof. Dr. Ali Rıza Çetik Hocamız, Ankara Üniversitesinden gelirken kendi bitkilerinden bir kısmını da Selçuk Üniversitemize getirdi. Burada Herbaryumumuzun ilk çekirdeğini oluşturdu. Bizler, Konya ve çevresindeki alanlarda herbaryumumuza yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Konya arazisinde şu anda çalışılmamış bir yer kalmadı. Tüm biyolojik bitkilerimiz çalışıldı. Ali Rıza Çetik Hocamız, bizlere ve Selçuk Üniversitesine büyük katkı sağlayan üstün bir görev yaptı. Hocamız vatan, millet ve bilim için sağlığını geri planda bıraktı. Bizlere çok büyük bir eser bıraktı. Selçuk Üniversiteli olmak bir ayrıcalık, bununla gurur duyuyoruz. Tüm eğitim ve akademik hayatımın burada geçmesinden dolayı ayrıca mutluyum. Bu vesileyle kanser nedeniyle 9 Aralık 1985’te hayatını kaybeden değerli Hocamız Prof. Dr. Ali Rıza Çetik’i saygı, şükran ve minnetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

SÜ Herbaryumu bilimsel çalışmalara katkı sunuyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.