1 tanesi bile tam koruma sağlıyor. Hasat sonrası dikkatlice kurutmak gerekiyor
Cennet hurması, sağlığımız üzerinde birçok faydası olan bir meyvedir. Bu meyvenin birçok sağlık yararı bulunmaktadır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudumuzu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu önler. Cennet hurması, lif açısından zengin olduğu için tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca kardiyovasküler sağlığı destekler, kan basıncını düzenler ve kalp hastalığı riskini azaltır. Cennet hurması, içerdiği vitamin ve minerallerle cilt sağlığını destekler, saçların güçlenmesine yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Bu nedenlerle cennet hurması, sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken önemli bir meyvedir.
HASADI TÜM YURTTA BAŞLADI
Cennet hurması hasadı tüm ülkede başladı. Cennet hurması sadece Trabzon'da değil Konya, İzmir, Manisa, Muğla gibi kentlerde de yetişiyor. Cennet hurması ağacı Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de çokça bulunuyor.
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde 2023 yılı ürünü olan halk arasında Trabzon hurması olarak da bilinen cennet elmasının toplanmasına başlandı. Olgunlaştığında taze olarak tüketilen cennet elması, ayrıca kabuğu soyulup iplere dizilerek kurutulan cennet elması kış aylarında da tüketiliyor.
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde cennet elması hasadı başlarken bir yandan da kurutma işlemleri devam ediyor. Yaş olarak 15-20 liradan kilosu satılan cennet elmasının kurusunun kilosu ise 180 ila 190 TL arasında alıcı buluyor.
Olgunlaştığında ve kurtularak tüketilen cennet elmasının Sarıgöl ve çevresinde hasadına başlandı. Kalitesine göre cennet elmasının yaşının kilosu 15-20 liradan satılmaya başlandı.
"Her evde kurutuluyor"
Sarıgöl'de evinin ihtiyacı kadar cennet elması yetiştiren Hülya Akkaya, Trabzon hurması olarak bilinen cennet elmasının hasadına başladıklarını anlatan Hülya Akkaya, "Roj Brillante cinsi elmamızı toplamaya başladık. Topladığımız cennet elmaları iplere dizilerek gölge bir yerde olgunlaşması için bekleriz. Olgunlaştığında yemekteyiz. Bu askıda olanlar daha sonra kuruyunca da kış aylarında tatlı tatlı tüketilir. Ayrıca kakaolu olanı da vardır." dedi.