Araç muayenelerine dev zam geliyor

Araç muayenelerine dev zam geliyor
Hususi otomobillerin 2 yıl, ticari otomobillerin ise yılda 1 defa yaptırdığı TÜVTÜRK araç muayenelerine zam geliyor.

Araç muayenesi, taşıtların trafikte güvenli seyretmeleri için gerekli bir koşuldur. Muayeneden geçemeyen araçların trafiğe çıkması yasaktır. Buna göre Hususi otomobillerin 2 yıl, ticari otomobillerin ise yılda 1 defa yaptırdığı TÜVTÜRK araç muayene fiyatları 2024 yılında zamlanıyor. Gelecek zam ile birlikte göre şu an bir otomobil için araç muayene ücreti olan 1.149,60TL, 2024 yılında 1.821,66 TL olacak.

tuv.jpg

İŞTE ARAÇ PERİYOTLARI

Araç muayene periyotlarına ilişkin önemli bilgiler de paylaşıldı. Hangi araçların ne sıklıkla muayene edilmesi gerektiği detaylı bir şekilde açıklandı.

Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.
Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir.
Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir (kamyon, taksi, otobüs vb.)
İki- üç tekerlekli araçlar (L tipi motosikletler ve motorlu bisikletler): İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.
Römorklar- yarı römorklar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir.
Sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlar. 3 yılın ardından devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri yapılmalıdır.

ARAÇ MUAYENESİ YASAL BİR ZORUNLULUKTUR
Hem araçların hem insanların hem de hayvanların güvenliği açısından önem taşıyan araç muayenesi, trafik akışı içerisinde oluşabilecek riskli durumlara karşı güvence altında olunmasını sağlıyor. Can ve mal güvenliğinin korunabilmesi için araçların düzenli olarak kontrol edilmesi yasal bir zorunluluk.

Araç muayene ücreti 2023 yılı itibariyle güncellendi. Egzoz muayene ücreti ile TÜVTÜRK araç muayene ücretinde 2023 yılı itibarıyla yüzde 61,5 oranında artış oldu.

TÜVTÜRK muayene ücreti araç çeşidine bağlı olarak değişmektedir. 2023 yılı için motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork ise 1.130,44 TL olarak belirlendi. Otobüs, kamyon, tanker ve çekici için TÜVTÜRK muayene ücretleri 1.528,10 TL oldu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.