Çalışma saatleri azaltılıyor! Özelde 40 saate düşüyor

Çalışma saatlerinin kamuda 35 saate, özelde 40 saate düşürüleceği iddia ediliyor.
Çalışma saatleri azaltılıyor! Özelde 40 saate düşüyor

İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler için çalışmalara hız verildiği iddia edildi. Milyonlarca çalışanın hayatını etkileyecek olan yeni düzenlemeler kapsamında, kamuda çalışma saatlerinin 35, özel sektörde ise 40 saate düşmesi öngörüldüğü aktarıldı. Bu değişiklikle birlikte çalışma hayatında büyük bir dönüşüm yaşanması bekleniyor.

4 Ayrı Çalışma Modeli Masada

İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler kapsamında esnek çalışma modeli dört farklı formül üzerinden değerlendiriliyor. Bu modeller; Uzaktan Çalışma, Kısmi Çalışma, Değişken Zamanlı Çalışma ve Akademik Eğitim Amaçlı Çalışma başlıkları altında şekillenecek. Yeni düzenlemelerin, her meslek grubunu kapsamayacağı ve daha çok dijital alanlar ve bazı mühendislik dallarına yönelik olacağı belirtiliyor.

Kamuda 35, Özel Sektörde 40 Saatlik Çalışma Süresi

Henüz resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte, İş Kanunu'ndaki değişiklikler neticesinde kamuda haftalık çalışma saatinin 35, özel sektörde ise 40 saate düşmesi gündemde. Mevcut durumda, İş Kanunu'na göre kamuda haftalık çalışma süresi 40 saat iken, özel sektörde bu süre 45 saat olarak uygulanıyor. Haftalık 45 saati aşan her çalışma, fazla mesai kapsamına giriyor ve yüzde 50 fazla ücretle ödeniyor.

İşverenlerden Tepki

Çalışma saatlerinin kısalması, işverenler arasında tartışmalara yol açmış durumda. Özellikle imalat ve hizmet sektöründeki işverenler, mesai saatlerinin kısaltılmasının günlük ücret hesaplamalarında zorluklara neden olabileceğini düşünüyor. Bu nedenle, işverenler yeni düzenlemelere karşı temkinli yaklaşıyor.

Dünyada Çalışma Saatleri

Türkiye'deki mesai saatleri, Avrupa ülkelerine göre daha uzun. Avrupa Birliği'nde haftalık ortalama çalışma süresi 36,4 saat iken, ABD'de bu süre 35 ile 40 saat arasında değişiyor. Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde de benzer şekilde haftalık çalışma süresi 35-40 saat aralığında seyrediyor. Türkiye'deki sendikalar ise toplu iş sözleşmelerinde sıklıkla 35 saatlik çalışma süresini gündeme getiriyor.

Yeni düzenlemelerin, Türkiye'deki iş ve çalışma hayatına nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.