Çiftçiler şokta! 1 çuval gübre 1000 TL oldu

Çiftçiler şokta! 1 çuval gübre 1000 TL oldu

Gübreye her gün zam geliyor. Çiftçiler ekim sezonu öncesinde bir çuval DAP gübresinin fiyatının 1000 liraya yükselmesinin şokunu yaşıyor. Hem gübre hem de motorin zamları isyan ettiriyor

Gübre ve motorin zamları tarımsal üretime sekte vuruyor, üreticiyi zorluyor. Bir taraftan hasat kaldıran diğer yandan yeni ekim sezonu için hazırlık yapan çiftçilerin belini mazot ve her gün zamlanan gübre fiyatları bükmeye devam ediyor. Son zamların ardından Konya’da 1 litre motorin fiyatı 37 lira 45 kuruş seviyelerine yükseldi. Tarımın olmazsa olmazlarından olan motorinin seçimler sonrasında yüzde 100 zamlandığını ifade eden üreticiler, “mazot almakta zorlanıyoruz. 1 ton mazot 37 bin lirayı geçti” diye serzenişte bulunurken son günlerde artan girdi maliyetleri arasına gübre de eklendi.

dap-gubre-paket2.png

1 ÇUVAL GÜBRE 1000 TL OLDU

Yeni ekim sezonu için depolarını doldurup gerekli hazırlıkları yapmak için gübre bayilerinin yolunu tutan çiftçiler her gün gelen zamlardan dolayı oldukça sıkıntılı. Hububat ekim sezonunun olmazsa olmazlarından DAP gübresi son zamların ardından 20 bin lirayı buldu. “1 çuval gübre 1000 TL oldu” diyen çiftçiler, “Çiftçi öldü, çiftçi perişan. Bu fiyatlarla nasıl gübre alıp da tarlaya atacağız. Eskiden dekara 18-20 kilogram gübre atarken şimdi 10 kilogram ancak atabileceğiz. Bu da verimi düşürecektir ancak yapacak da çok fazla bir şeyimiz kalmadı. Gübre fiyatlarına güç, derman yetmez oldu” ifadelerini kullanıyor.

gubr.jpg

Bir başka üretici ise daha geçen hafta 15-16 bin lira olan DAP gübresinin üst üste gelen zamların ardından 20 bin liraya çıktığını belirtirken, fiyatların da ha yükselmesinden endişe ettiği için gübre siparişini vermek zorunda kaldığını söyledi.

Öte yandan gübre bayilerinden aldığımız bilgilere göre Süper Kompeze’nin ton fiyatı 14 bin liraya, Kompeze gübrenin fiyatı ise 13 bin liraya yükseldi. Sezonu olmamasına rağmen ÜRE gübre bile 15 bin lira olmuş durumda.

Hükümetten çok acil gübre fiyatlarına el atmasını isteyen çiftçiler, daha önceki sezonlarda olduğu gibi gübre fiyatlarına müdahale edilmesini ve fiyatların aşağı çekilmesini talep ediyor.

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.