Dünya rezervlerinin yüzde 75’i Türkiye’de çıktı

Dünya rezervlerinin yüzde 75’i Türkiye’de çıktı
Geçtiğimiz günlerde Arabistan ile Türkiye arasında ekonomi anlaşması yapılmıştı. Bu anlaşmanın büyük bir kısmının maden yatırımlarını içerdiği iddia edildi. İlerleyen dönemlerde 5-10 milyar dolarlık yatırımların öngörüldüğü belirtildi.

Suudi Arabistan yenilenebilir yatırım kaynaklarına yer açıyor. Bu noktada ise Türkiye’nin rolü büyük. Türkiye dünya üzerindeki bor rezervlerinin yüzde 75’ine sahip bir ülke. Türkiye'de bulunan bor yataklarında aynı zamanda büyük ölçüde lityum da yer alıyor. Burada imzalanan iş birliği çerçevesinde lityumun çıkarılması, rafineri edilmesi ve işlenir hale getirilmesi planlanıyor. Lityumun işlenir hale getirilmesinin ardından ise pil üretimi yapılacağı iddia ediliyor.

3222600.jpg

5-10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILMASI TAHMİN EDİLİYOR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, gerçekleştirilen anlaşmanın ardından somut adımların atılması ile kısa vadede lityumun çıkarılması daha sonra da pil üretimi ile tek seferde 5-10 milyar dolarlık yatırım yapılması tahmin ediliyor. Orta ve uzun vadede ise lityum pillerin elektrikli ev aletleri, pil şarj cihazları, teknolojik cihazlar, elektrikli araç ve bisikletler ve endüstri alanında kullanılması ile 30 ila 50 milyar dolarlık yatırım Türkiye'ye çekilebilir. Tüm bu süreç ile Türk tedarik zincirinin oluşması sağlanacak.

BU HABERDE YATIRIM TAVSİYESİNE YER VERİLMEMİŞTİR!

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.