Emekli maaşlarında hesaplama değişiyor! Maaş zammında yeni formül belli oldu

Emekli maaşlarında hesaplama değişiyor! Maaş zammında yeni formül belli oldu
Emekli Maaşlarına Yeni Yılda Zam ve İyileştirmeler Yolda!

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, milyonlarca emekli vatandaşımızın gözü kulağı hükümetin yapacağı zam ve iyileştirmelerde. Emekliler için müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı açıklamalara göre, 7 bin 500 TL'nin altında ücret alan çalışanlar için bütçe zorlanacak ve bu durum, emekli maaşlarına yapılacak zammın formüllerini ve hesaplarını değiştirecek gibi görünüyor.

Emekliye Zam Formülleri Neler?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un TGRT Haber'de yaptığı açıklamalara göre, emekli maaşlarına yapılacak zamda enflasyon zammına ek olarak refah payı, seyyanen zam ve intibak zammı gibi formüller masada. Bu formüllerin emeklilerimizin maaşlarını nasıl etkileyeceği merak konusu.

Enflasyon Zammı ve İyileştirmeler

Kanuni olarak emeklilerin alacakları enflasyon zammı kesin. Ancak bu yılki iyileştirmelerle emekli maaşları ne kadar artacak? Erdursun'a göre, enflasyon farkı olarak yüzde 40'lık bir artış bekleniyor. Üzerine eklenmesi muhtemel refah payı ile emeklilerimizin maaşlarında ciddi bir iyileştirme olabilir.

Seyyanen Zam ve Mağduriyetin Giderilmesi

Erdursun, prim ödemeleri yüksek olanlar ile düşük olanlar arasındaki mağduriyetin seyyanen zam ile giderilebileceğini belirtiyor. Bu artış, tüm emeklilerin maaşlarına eşit bir şekilde yansıtılabilir ve böylece farklı prim ödemelerinden kaynaklanan dengesizlikler ortadan kaldırılabilir.

Emekli Maaşı Asgari Ücret Seviyesine Ulaşabilir mi?

Özgür Erdursun'un değerlendirmelerine göre, seyyanen artışla birlikte en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine yaklaşabilir. Bu da yaşanan ekonomik zorluklar karşısında emeklilerimiz için bir nebze olsun rahatlama anlamına gelebilir.

Kademeli Zam ve İntibak

Kademeli zam konusu da gündemdeki yerini koruyor. Ancak Erdursun, kademeli zammın uygulanabilir olmadığını ve intibak sisteminin daha adil bir yöntem olacağını savunuyor. İntibak, emekli aylıklarının prim gün sayısına ve diğer faktörlere göre düzenlenmesi anlamına geliyor ve bu sistemle herkesin hakkaniyetli bir şekilde zam alması hedefleniyor.

Özgür Erdursun emekliye zam formülleri arasında en avantajlı sistemin intibak olduğunu dikkat çekti. Erdursun, en hakkaniyetli ve en adil zam sisteminin intibak olacağını da örneklerle açıklayarak tüm emekli aylıklarının intibakla düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 2000 yılına kadar emekli olanlara AK Parti hükümeti 2011 yılında bir intibak yasası çıkardı. 2011 yılında emekli aylıkları 350 liraya kadar arttı. Bu çok ciddi bir rakamdı 2011’de 350 liraya kadar artışın olması. Aynı yönde bir intibak gelebilir. İntibak nedir? Kaç gün çalıştıysa, primlerine bakılarak, yaşına bakılarak, prim gün sayısına bakılarak emekli aylıklarında kademeli artıştır. Bunun adı intibaktır. İntibak şeklinde olursa doğru, hakkaniyetli ve adaletli olur. Bu durumda da prim gün sayısı az olan daha az ödenen kişilerin aylıkları da artar, üsttekilerin de aylıkları artar ama yatırdığı primlere göre değerlendirileceği için daha hakkaniyetli sistem olur ama en düşükte aylık alanlarında aylılarını da arttırmış olur, en üsttekini de mağdur etmez. Böyle bir uygulama olacaksa kademeli olacaksa intibak şeklinde olması doğrudur.” dedi.