Eylül ayı hazır beton endeksi açıklandı

Eylül ayı hazır beton endeksi açıklandı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2024 Eylül Raporu’nu açıkladı.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay yayımladığı “Hazır Beton Endeksi” 2024 Eylül Raporu’nu açıkladı. Yılın ilk yarısında gerileyen ve ağustosta yeniden eşik değeri aşan Faaliyet Endeksi, eylülde tekrar düşerek tüm endekslerin altına indi. Rapora göre, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında eylül ayında tüm endekslerde azalma görüldü; en belirgin daralma Faaliyet Endeksi’nde yaşandı.

Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün temel girdilerinden biri olan hazır betonun durumu hakkında önemli bilgiler sunarak sektörün büyüme hızını gösteriyor. Eylül Raporu’nda Faaliyet Endeksi’nin düşüşü yanında, Beklenti ve Güven Endeksleri’nin de eşik değerin altında kaldığı belirtildi.

hazir-beton.jpg

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, yılın başındaki düşüşün ardından ağustosta yükselen Faaliyet Endeksi’nin eylülde tekrar gerilediğini vurguladı. Ayrıca, ekonomik beklentilere dair, 2024 sonunda Türkiye’nin enflasyonunun %40-45 aralığında olması başarılı bir sonuç olarak değerlendirilmemelidir. Piyasa katılımcıları %27,5, reel sektör %51,1, vatandaş ise %71,6 oranında enflasyon tahmininde bulunmaktadır.

Işık, şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak gerektiğini ve kamu bankalarının konut kredisi erişiminde öncülük etmesinin inşaat sektörünü canlandırabileceğini belirtti. İpotekli konut satışlarındaki artışın inşaat faaliyetleri için kritik olduğunu ifade etti.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.