Gözler TÜİK'e çevrilmişti! Enflasyon rakamları açıklandı

Gözler TÜİK'e çevrilmişti! Enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatsitik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 49,38, aylık yüzde 2,97 arttı.

Enflasyon ve hayat pahalılığının her geçen gün sıradan maaşlı çalışanın hayatını zorlaştırdığı bugünlerde faturalar ve alışveriş masrafları her geçen gün katlanarak artıyor. Geçen yılın aksine bu yıl ara zam alamayan milyonlarca çalışan her geçen gün fakirleşiyor. Dört kişilik bir ailenin sadece temel imkanlara sahip olabilmesi için kazanması gereken 19.830 liraya ulaşamayan milyonlarca aile açlığa ve sefalete mahkum olmuş durumda.

i-4.webp

Enflasyonda düşüş var ama...

Her ay enflasyon rakamlarını Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporuyla duyuran TÜİK, eylül ayına ilişkin raporunu yayınladı. Buna göre Eylülde tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 oldu.
i-3.webp

Tüketici fiyatlarındaki artış bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,86, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,47 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2024 yılı Eylül ayında enflasyon yıllık bazda %49,38 arttı. Aylık enflasyon oranı ise %2,97 olarak gerçekleşti. 2024 yılının başından bu yana enflasyon %35,86 oranında artış gösterirken, on iki aylık ortalamalara göre enflasyon %63,47'ye ulaştı. Bu veriler, ülkedeki fiyat artışlarının yıl boyunca devam ettiğini ve tüketicilerin satın alma gücünü önemli ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor.

Ulaşım masrafları arttı

Ana harcama gruplarına bakıldığında, yıllık bazda en düşük fiyat artışı ulaştırma grubunda oldu. Ulaştırma fiyatları Eylül 2024’te bir önceki yılın aynı ayına göre %26,60 arttı. Bu gruptaki görece düşük artış, enerji fiyatlarında yaşanan görece istikrarla ilişkilendiriliyor. Buna karşın, konut grubu %97,87 ile yıllık bazda en yüksek artışı yaşadı. Bu durum, kira fiyatları ve konut maliyetlerindeki hızlı yükselişin devam ettiğini gösteriyor.

Eğitim masrafları şampiyon oldu

Aylık bazda ise eğitim grubundaki %14,21'lik artış dikkat çekti. Eğitim maliyetlerindeki bu yükseliş, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okul ücretleri, kırtasiye masrafları ve diğer eğitim harcamalarındaki artışlardan kaynaklandı. Öte yandan, haberleşme grubu %-0,88'lik düşüşle bir önceki aya göre fiyatı azalan tek harcama grubu oldu. Bu düşüş, telekomünikasyon hizmetlerindeki indirimler veya kampanyalarla ilişkili olabilir.

Eylül 2024 itibarıyla TÜFE kapsamındaki 143 ana başlıktan 27'sinde fiyatlar düştü, 6'sında ise değişim olmadı. Geriye kalan 110 başlıkta ise fiyat artışları görüldü. Bu durum, genel olarak birçok sektörde fiyatların yükseldiğini ancak bazı sektörlerde ise fiyatların gerileyebildiğini gösteriyor.

İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler, tütün ve altın hariç tutularak hesaplanan özel kapsamlı TÜFE (B) göstergesi, Eylül 2024'te aylık bazda %3,22, yıllık bazda ise %48,23 artış gösterdi. Bu göstergede yer almayan ürünlerin fiyatlarının özellikle volatil olması nedeniyle, bu veri daha istikrarlı bir enflasyon göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum