İstihdamda Suriyeli işçi alarmı verildi
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Esad rejimi aralık ayının başında sona erdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçen hafta yaptığı açıklamada 9 Aralık 2024 tarihinden bu yana 81 bin 576 Suriyelinin ülkesine döndüğünü söyledi. Gidenlerin daha çok evinin durumunu öğrenmek için gittiği, asıl dönüşlerin ülkede istikrarın tam olarak sağlanması ile başlaması bekleniyor.
Suriyelilerin geri dönüş olasılığıyla birlikte kamuoyunda istihdama etkisi de tartışılmaya başlandı. Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) belgesinde de konuya geniş yer verildi.
FIRSATLAR VE SINAMALAR
UİSde, son dönemde sadece Türkiye'de değil dünyada da önemi artan göç olgusunun hedef ülkeler için mali, ekonomik, sosyal pek çok sorun yaratmasının yanı sıra hedef ülke ekonomileri ve özellikle işgücü piyasaları bakımından çeşitli fırsatları da beraberinde getirdiği vurgulandı.
Düzenli ve yüksek nitelikli göçmen işçiler dışarıda bırakıldığında göçmen işçilerin bir kısmının birçok ülkede kadın göçmen işçiler tarafından yerine getirilen bakım işleri dahil olmak üzere düşük ücretler ve yetersiz sosyal korumanın yaygın olduğu, çoğunlukla geçici, kayıt dışı veya korumasız çalışmanın olduğu sektörlerde yoğunlaştığına dikkat çekildi. Göç olgusunun Türkiye işgücü piyasası üzerinde hem fırsatlar hem de sınamalar yaratan, ekonomik ve sosyal dinamikleri şekillendiren stratejik bir unsur olmaya devam ettiği belirtildi. Göç hareketlerinin etkilerinin Türkiye'yi bu durumu ülke menfaatleri doğrultusunda yönetecek stratejiler geliştirmeye teşvik ettiği kaydedildi.
Suriyelilerin geri dönüş olasılığıyla birlikte kamuoyunda istihdama etkisi de tartışılmaya başlandı. Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) belgesinde de konuya geniş yer verildi.
SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ EN ÇOK TARIM VE HAYVANCILIĞI ETKİLEYECEK
Çalışma izni istatistikleri yıllık olarak yayımlanıyor. 2024 yılı istatistikleri henüz yayımlanmadı. 2023 yılı istatistiklerine göre, çalışma izni bulunan yabancı işçi sayısı 239 bin 835 kişi. Çalışma izni bulunan yabancıların 108 bin 520si Suriyelilerden oluşuyor.
Çalışma izni muafiyeti olan yabancı işçi sayısı 13 bin 954, mevsimlik tarım ve hayvancılıkta çalışan yabancı sayısı ise 76 bin 707 kişiye ulaşıyor. Mevsimlik tarım ve hayvancılıkta çalışan yabancılar sigortasız çalıştırılıyor. Geri kalan yabancıların tamamı sigortalı çalışanlardan oluşuyor.
Haber Türk'ün haberine göre. sigortalı çalışmakta olan Suriyelilerin ülkelerine dönüşte çok aceleci olmaları beklenmiyor. Buna karşılık tamamı sigortasız çalışan tarım ve hayvancılıktaki Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde bu iki sektörde işçi sıkıntısı yaşanabilir.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.