Kazanlar kaynıyor. Yeni toplanan ürünlerle yapılıyor ve 1 damlası şifa saçıyor
Pekmez, Türk mutfağında çokça tüketilen ürünlerin başında geliyor. Birçok kişi pekmezin şifalarını iyi biliyor.
Uzmanlara göre; Pekmez, ülkemizde sıklıkla tüketilen bir besindir ve sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. İçeriğindeki yüksek şeker oranı nedeniyle enerji verici bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda içerdiği demir, potasyum, kalsiyum gibi minerallerle de vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılamaktadır. Pekmez, sindirim sistemine de olumlu etki yaparak kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Ancak, yüksek şeker oranı nedeniyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra, pekmez lezzetli bir tatlandırıcıdır ve birçok tarifte kullanılabilir. Sağlıklı beslenme için düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre; Manisa'nın Sarıgöl ilçesinin dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye üzümlerinden evlerde şifa kaynağı olan pekmezler kazan kazan kaynatılıyor.
Evlerde kadınlar tarafından titiz bir şekilde hazırlanan üzüm sularından şıralar daha sonra kazanlarda kıvamı gelene kadar kaynatılıyor. Kaynayan kazanlar erkeklerin de yardımı ile yere indirilerek soğuma için bekletiliyor. Kaynayan kazanlardaki pekmez köpükleri de komşulara ikram ediliyor.
Evlerde katkı olmadan yapılan pekmez özellikle kansızlık, nefes darlığı, soğuk algınlığı ve grip için kullanılırken içindeki vitamin ve mineraller nedeniyle de enerji kaynağı olarak biliniyor.