Klasik fasulyelerden çok daha lezzetli. Hasadı bu yıl çok bereketli. Yüzler gülüyor

Klasik fasulyelerden çok daha lezzetli. Hasadı bu yıl çok bereketli. Yüzler gülüyor
Coğrafi işaretli Antalya piyazının olmazsa olmazı olan Çandır fasulyesinin hasatı yapılırken üreticilerin yüzleri hasat sonrasında güldü. Bu yıl çok daha fazla ürün elde edildiği öğrenildi

Çandır fasulyesinin hasadı tamamlandı ve Antalya'nın önemli bir değeri olan bu ürünün yok olmasını engellemek amacıyla Konyaaltı Belediyesi tarafından Yarbaşçandır Mahallesi'nde 5 bin metrekare alanda ekimi yapılan fasulyeler toplandı. Coğrafi işaretli Antalya piyazının vazgeçilmez malzemesi olan Çandır fasulyesi, bölge çiftçilerine de üretim teşviki sağlamaktadır. Bu nedenle, üreticilerin yüzünü güldüren hasat bayram havasında geçti.

Çandır fasulyesinin Yarbaşçandır Mahallesi'nde 200 yıldır yetiştirildiğini, fakat son yıllarda bu üretimin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Yarbaşçandır Mahalle Muhtarı Kemal Eke, "Son zamanlarda Çandır fasulyesi kurumaya yüz tutmuştu. Ama Konyaaltı Belediye Başkanımız Semih Esen'in desteğiyle belediyenin kendi arsasında yeniden Çandır fasulyesi yetiştirilmeye başlandı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımız da bu üretimin ardından Çandır fasulyesini yeniden ekmeye başladı. Artık bölgemizde yılda 30-40 ton arasında Çandır fasulyesi hasatı yapmaktayız" dedi.

iha-20231031aw065933-1.jpg

Yarbaşçandır Mahallesi sakini Ramazan Istıl da "Konyaaltı Belediyesi'nin çalışmalarıyla Çandır fasulyesi yeniden değerli hale geldi. Çandır fasulyesinin üretimi arttı. Konyaaltı Belediye Başkanımız Semih Esen'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Üretim atttı"

İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre; Çandır fasulyesinin önemli bir değer olduğunu dile getiren Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, "Sadece bu yörede üretilen bir tür Çandır fasulyesi. Bu üretim 200 yıllık. Fakat son yıllarda fasulye üretimi yok olmaya yüz tutmuş. Bu kültürün yok olmasını istemedik ve bu doğrultuda harekete geçerek bölgede 5 bin metrekare alanda fasulye ekimi yaptık. Ardından gerçekleştirdiğimiz Fasulye Şenliğimiz ile de ürünün bilinirliliği arttı. Üreticimiz de bu ürünü yeniden yetiştirmek için harekete geçti. Coğrafi işaretli Antalya piyazının da vazgeçilmezi olan Çandır fasulyemizin üretiminin artması bizleri çok sevindirdi. Çiftçilerimizin emeklerine sağlık" diye konuştu. Konyaaltı Belediyesi'nin HayatPark'ta gerçekleştireceği Fasulye Şenliği de önümüzdeki günlerde yapılacak.