Konut fiyatları enflasyonu nasıl etkiledi?

Konut fiyatları enflasyonu nasıl etkiledi?
Aylık ve yıllık enflasyon oranlarının açıklamasının ardından dikkat çeken rakamlar yine konut oldu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %9,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre %43,06, bir önceki yılın aynı ayına göre %58,94 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,28 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %24,97 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %89,31 ile lokanta ve oteller oldu.

EV SAHİBİ OLMAK ZORLAŞTI

Uzmanlar konut fiyatlarına dikkat çekerek, "Konut piyasasındaki genel durumu anlamak için, son yıllarda neler yaşandığına bir göz atmak önemlidir. Özellikle büyük şehirlerdeki konut fiyatları hızla yükselmiş ve birçok insan için ev sahibi olmak zorlaşmıştır. Bunun temel nedenleri arasında arz ve talep dengesizlikleri, inşaat maliyetlerinin artması ve kredi kullanımının yaygınlaşması yer almaktadır. Ancak, bu yeni kısıtlamanın, konut fiyatlarını dengeleme yolunda bir adım olabileceği düşünülmektedir. Özellikle yatırım amaçlı konut alımlarının frenlenmesi, konut piyasasının istikrar kazanmasına yardımcı olabilir" ifadelerine yer verdi.

KREDİ KARARI GELMİŞTİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ikinci ve sonrası konut alımlarında kullanılacak kredi miktarını sınırlamak amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre, bir kişi veya aile, ikinci bir konut alırken evin değerinin sadece yüzde 22,5'i kadar kredi kullanabilecek. Örnek vermek gerekirse, 5 milyon TL değerinde bir konut almak isteyen bir kişi, en fazla 1 milyon 125 bin TL kredi kullanabilecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.