Konya'da Çatı GES dönemi
Konyalı sanayiciler güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretimi için harekete geçiyor. Çatısında güneş enerjisi santrali olan yatırımcı kısa-orta vadede, rakiplerine karşı büyük bir maliyet avantajı sağlayacak
KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRET
Güneş enerjisi santrallerinin kurulu güç miktarında Türkiye’de bir numarada yer alan ve özellikle Karapınar’daki Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ndeki dev yatırımla dikkatleri üzerine toplayan Konya’da yenilenebilir enerjiye yönelik yeni adımlar atılıyor. Selçuklu Belediyesinin belediye hizmet binası çatısında kendi elektriğini üretmeye başlamasının ardından OSB’lerde de GES adımları hızlandı.
MALİYET AVANTAJI
GES yatırımı ile maliyeti düşürmeyi hedefleyen organize sanayi bölgelerinde Çatı GES projesine büyük ilgi var. Projesi ile sanayideki fabrika ve binaların çatılarına güneş enerji sistemi entegre ediliyor. Böylelikle şirketlerin elektrik masrafı azalacak ve üretim bandı genişleyecek. GES kullanan yatırımcı kısa-orta vadede, bu yatırımı yapmayan rakibine karşı büyük bir maliyet avantajı sağlayacak.
ÇATI YOKSA BAHÇE VAR
OSB’lerdeki güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri, öncelikle çatı ve cephede kurulacak. Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması halinde yerde kurulacak tesisin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçemeyecek. Bunun dışında parsel içindeki konumunun uygunluğuna, ilgili mevzuata göre OSB karar verecek.
5 YILDA AMORTİ EDİYOR
Yüksek enerji kullanan sanayi tesislerinin çatı üstü güneş enerjisi santralleri tüketiciyi cezbediyor. GES'in kurulacağı lokasyonun güneşlenme süresine ve diğer fiziki etkenlere göre kurulum maliyeti yaklaşık 5-6 yılda amorti ediliyor. Uzmanlar da “Güneş enerjisine yapılacak yatırımı geleceğin değil bugünün doğru yatırımı olarak görüyoruz” ifadesiyle Çatı GES projesini tavsiye ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.