Konya o ülkeye yatırım yapacak mı? Fırsat sunmaya devam ediyor
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen “Fas İş Geliştirme Programı” 20 kişilik iş adamı heyeti ile gerçekleştirildi. İş adamları Fas’ın Konya için büyük fırsatlar barındırdığını belirterek, yatırım önerisinde bulundular. MÜSİAD Konya Şubesi, 20 kişilik iş adamı heyetiyle Fas’a iş geliştirme seyahati düzenledi. Düzenlenen seyahatte iş adamları, Fas’ın ticari, ekonomik, tarım ve turizm boyutunu yakından inceledi. Fas şartlarının Konya için büyük fırsat olduğunu belirten iş adamları, yatırımların gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.
‘FAS FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLDİ’
Yapılan iş seyahatinde Fas ile yapılabilecek çalışmaların değerlendirildiğini ifade eden MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak 20 kişilik iş adamı heyetiyle birlikte Fas iş adamlarını ziyaret ve ikili iş görüşmeleri için Rabat, Kazablanka, Marakeş şehirlerinde bulunduk. Bu ziyaretimizde özellikle Rabat Büyükelçimiz Mustafa İlker Kılıç, Rabat Ticaret Müşavirimiz Mehmet Ali Oran ve Kazablanka Ticaret Müşavirimiz Burcu Çolak’a çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Konya’dan gelen iş heyetine önemli yardımda bulundular ve ilgi gösterdiler. Aynı zamanda Fas’ın iş fırsatlarıyla ilgili bilgilendirme toplantıları yaptılar. Fas’ın Konya ile yapabileceği ticari ilişkilerde neler yapılmasını gerektiğini ve fırsatları aktardılar" sözlerine yer verdi.
‘EKONOMİK GETİRİYE DÖNÜŞECEK’
Fas ile ilişkilerin ekonomik getiriye dönüşeceğini belirten Koyuncuoğlu, “Fas, Konya için fırsatlar sunan bir ülke. Doğru yatırım, doğru zamanla gerçekten iyi işler çıkabilir. Konya ile Fas ticaret hacmini arttırmak için yaptığımız seyahatte arkadaşlarımız çeşitli bağlantılar yaptılar. Bu bağlantıların çok yakın zamanda ekonomik getiriye dönüşeceğini öngörüyoruz. İnşallah karşılıklı ilişkiler ve işbirliğiyle bu ticaretin yakın zamanda iyi rakamlara ulaşacağına inanıyorum. Biz de önümüzdeki günlerde Fas ile kurduğumuz ilişki çerçevesinde, oradaki iş insanlarını Konya’daki gelişmiş sanayimizi, iş yerlerimizi görmeye davet ettik. Onlar da Konya’daki sanayi tesislerimizi, üretim yerlerimizi, fabrikalarımızı gördüklerinde ciddi etkileşim olacağına inanıyorum. Bu ziyaretin hayırlarla vesile olduğunu düşünüyorum. Umarım bereketli alışverişlere sebep olur.” dedi.
‘KONYA İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR BARINDIRIYOR’
Fas’ın Konya için büyük fırsatlar barındırdığını ifade eden MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve MEKİK Komisyon Başkanı Ahmet Fatih Özboyacı, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak, Konya’nın ihracatını geliştirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda Fas ile alakalı iş geliştirme seyahati oluşturma ihtiyacını hissettik. 20 kişilik bir iş adamı heyetiyle Fas’a, iş geliştirme seyahati için gelmiş olduk. Konya’dan Fas’a baktığınızda burada bir Arap veya Afrika kültürü diye genelleştiriyoruz. Ama buraya geldiğiniz zaman çok daha derinlemesine farklı, bambaşka bir kültür görüyorsunuz. Coğrafya oldukça farklı. Coğrafyaya göre şekillenmiş bir kültür var. Farklı bir iş dünyası ve kimlik ortaya çıkarılmış. Bu seyahat, Konyalı iş adamları için çok farklı perspektifler açmış oldu. Değerli bir iş gezisiydi. Canlı bir ekonomiye sahipler. İçerisinde Konya için büyük fırsatlar barındırıyor. Ticaretin kurdu olmuş insanlar. Oldukça da sıcakkanlılar. Tarım makinaları, otomotiv yedek parça ve inşaat sektörleri oldukça iyi bir iş yapacak pozisyonda. Kendilerine ait otomotiv endüstrisi de var. Bu yüzden gayet güzel işler yapılabileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
‘FAS, BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE’
Fas’ın birçok yönden gelişmiş olduğunu vurgulayan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Samet Tekelioğlu, “Fas gerçekten beklentilerimizin de üzerinde çıktı. Sanayi ve şehirleşme açısından ilerleme kat etmiş. Kısa bir süre içerisinde Türkiye’deki şehirleşmenin de üzerine geçebileceği düşünüyorum. Özellikle yatay mimari çok hoş görünüyor. Geri kalmış ülke gibi bekliyordum. İnsanları çok cana yakın. Turizm için de tavsiye ediyorum. Sanayi için büyük bir potansiyel var. Tarımda verimli toprakları var. Tarım makineleri üzerine bir proje yapılabilir. Konya’nın ihracatının buraya çok düşük seviyelerde olması hem büyükelçileri hem de bizleri şaşırttı. Buraya daha sık gelinmesini tavsiye ederim. Bizlere karşı ilgileri yüksek. Fransa sömürgesinden çıkmış bir ülke. Üzerlerinde Avrupa’nın yoğun baskısı var. Belki bu baskıyı bizlerin dostane yaklaşımlarıyla biraz esnetebilir, daha iyi yerlere getirebiliriz.” diye aktardı.
‘OLDUKÇA GELİŞMİŞLER’
Fas’ın gelişmiş bir ülke olduğunu söyleyen MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Ecerkale, “Fas’ı inanılmaz derecede gelişmiş buldum. Dünyaya ayak uyduran, ülkesini seven ve ülkesine yatırım yapan bir kralları var. Belediyecilik noktasında gelişmişler. Diğer ülkelerinden çok önde. Beklentimin çok üzerinde çıktı. Gıda noktasında, dünyanın her yerine olan Türk döneri burada yoktu. Gıda yatırımı için bunun çok talep göreceğini düşünüyorum. Bunun yanında oksijen üretimi noktasında ülkeye makine satılıyor. Endüstri alanı bize istinaden daha zayıf ama gelişime açıklar. Ticaret yapmayı tercih ediyorlar. İyi bir pazarları var. Sanayi burada fiyat endeksli çalışıyor. Bir ürün iyiyse ve diğer ürünlerden biraz ucuzsa direkt tercih edilme sebebisiniz. Fas’taki görüştüğüm insanların öncelikleri belgeydi. İkincisi ise fiyattı. O yüzden burada rekabet üst düzeyde. Bunları karşılayan firmalar burada oldukça başarılı olur.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.