Konya, Türkiye'nin Silikon Vadisi olma yolunda. Resmen enerji üssü oldu

Konya, Türkiye'nin Silikon Vadisi olma yolunda. Resmen enerji üssü oldu

Çevreci, yeşil güneş ve rüzgâr enerji yatırımları Konya'nın sadece enerji açığını kapatmıyor, aynı zamanda sanayi ve teknolojik altyapısını ve bu alandaki bilgi birikimini de da güçlendiriyor. Konya Türkiye'nin akıllı enerjinin üssü olma yolunda.

Konya güneş ve rüzgar enerjisinde bir adım önde. Akıllı şehir yatırımlarıyla gerçekleşen yeşil dönüşüm Konya'nın temiz enerji misyonuna yeni bir vizyon daha ekledi.

Akıllı enerji

Türkiye ilk İklim Kanunu Mecliste yasalaştıracak. Konu üzerinde garklı görüşler ve farklı tartışmalar var. Düzenleme tepki çektiği kadar destek de görüyor.

Türkiye iklim kanunu ile çevre, sıfır atık, akıllı enerji vb. konularda yepyeni bir sürece girerken doğal enerji kaynaklarının aktive edilmesi sürecinde Konya'ya yeni bir vizyona odaklandı.

Konya Türkiye'nin enerji beyni ve hafızası olacak

51 üretim tesisiyle toplam kurulu gücü 281 MW olan Konya üretimin önemli kısmı fosil yakıtlardan (121 MW) ve güneş enerjisinden (117 MW) sağlıyor.

Konya için rüzgar enerjisi santrali kurulabilecek toplam kurulu güç kapasitesi yaklaşık 2.000 MW olarak ifade ediliyor. Konya'da toplam 136 MW’lik RES kurulması için lisans aldı.

40'ın üzerinde çevreci yatırım

Kırk'ın üzerinde güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi bulunan ilde bu açıdan Türkiye’de ilk sırada. Türkiye'nin ilk ve faaliyette olan tek Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Karapınar’da yer alıyor. Karapınar İlçesi’nde, “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” ilan edilerek güneş enerjisi yatırımlarına tahsis edilmek üzere toplam alanı 61.585.762 m² ve alternatif maliyetleri çok düşük olan üç ayrı arazi belirlendi.

Akıllı sanayi üretimi

Konya Karapınar'a yapılan güneş enerjisi tarlalarıyla Türkiye'de bir ilke imza attı. Avrupa'da da sayılı bir yatırım olarak gösterilen bu yatırım ile birlikte Konya ovasında güneş hasadı yeni bir anlam kazandı.

Yanı sıra Konya rüzgar enerjisinde de önemli bir yere sahip. Ancak daha önemlisi Konya bu akıllı çevreci yatırımlarla birlikte bir sanayi ve teknoloji belleği oluşturuyor.

Bu bilgili birikimi önümüzdeki süreçte Konya Sanayi ve teknolojisi Türkiye için lokomotif görevi üstlenecek.

Konya, İklim Kanunu'nun hayata geçirilmesiyle birlikte, yaptığı yatırımlar ve bu yatırımların sanayi ile teknolojideki yansımalara bağlamında Enerji Silikon Vadisi görevi üstlenecek.

Konya'da kurulu rüzgar ve güneş enerji gücü ve bu alandaki teknolojisi Türkiye'de bu alanda yatırım yapacaklara rehber vazifesi görecek. Yanı sıra Konya akıllı çevre yatırımları konusunda bilgilerini de aktarabilecek.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.