Kredi notunu yükseltmek nasıl olur? İşte bankacıların sır gibi sakladığı yöntemler

Kredi notunu yükseltmek nasıl olur? İşte bankacıların sır gibi sakladığı yöntemler
Uyguladığınız her adımın kredi notunuz üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.

Kredi notunuzu yükseltmek finansal geleceğiniz için oldukça önemli bir adımdır. Kredi notunun yüksek olması, bankaların size olan güvenini arttırarak daha düşük faiz oranlarıyla kredi kullanmanızı sağlar. Peki, kredi notunu yükseltmek için neler yapabilirsiniz? İşte bankacıların sır gibi sakladığı yöntemler...

Düzenli ödemeler yapmalısınız

Kredi notu yükseltmek için öncelikle mevcut kartlarınız ya da kredileriniz bulunuyorsa bunları düzenli olarak ödemeniz gerekir. Düzenli ödemeler yapıyor olmanız, kredi notunuzu yükseltmenize önemli şekilde yardımcı olmakta. Düşünülenin aksine, asgari ödemeleri dahi yapmak kredi notunu yükseltmeye yardımcı olur; çünkü hiçbir ödeme yapmamaktansa düzenli olarak asgari ücreti ödemeniz olumlu bir etken olarak değerlendirilmekte Kredi notu yükseltmek için öncelikli adımınızın bu olduğunu unutmamanız ve son ödeme tarihine kadar asgari tutarı da olsa ödemeniz gereklidir.

Borçlarınızı azaltın

Kredi notunu etkileyen faktörlerden biri de mevcut toplam borçlarınızdır. Bankalara çok fazla borcunuzun olması da kredi notunuzu etkilemektedir. Bu nedenle de bu borçları azaltmaya başlamanız, kredi notunuzu da olumlu etkileyecektir. Çok fazla borcunuzun olması nedeniyle bankalar size ek krediler vermekten kaçınabilirler.

Bu sebeple de mevcut borçlarınızı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ödemeye çalışmanız, kredi notunuzu olumlu bir şekilde etkileyecektir.

Kısa dönemli düşük krediler alın

Kredi notunuzu çok fazla olumsuz etkilememek ve ödemelerinizi zamanında yapabilmek için kısa dönemli düşük krediler almayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz kredi miktarı az olduğu için kredi notunuz kötü bir şekilde etkilenmez. Ödemelerinizi de zamanında yapmanız, kredi notunuzu yükseltmenizi sağlar.

Kredi kartı limitlerinizi yüksek tutmayın

Kredi kartı limitinizin yüksek olmasının, kredi notuna belli bir etkisi bulunmamakta. Buradaki önemli nokta, kredi ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılıyor olmasıdır. Bu nedenle de asgari tutar da olsa ödemelerinizi yapmanız önemlidir.

Kredi kullanım sıklığına dikkat edin

Kredi notu yükseltmek için, kredi kullanım sıklığına da dikkat etmeniz gerekir. Kredi kullanım sıklığının iki etkisi bulunuyor. Birincisi, sürekli kredi kullanmanız, borçluluk oranınızın artmasına neden olduğu için kredi notunuzu olumsuz etkilemekte. İkincisi ise, sık kredi kullanım, sürekli ve düzenli bir şekilde kredi ödemelerinizi yapmanız, daha önce hiç kredi kullanmayan ya da az kullanım yapanlara göre kredi notunuzun yüksek olmasını sağlar.

Bu durumda da eğer sık bir şekilde kredi kullanmayı düşünüyor ya da kullanıyorsanız, düzenli olarak ödemelerinizi yaparak borçlarınızı kapatmanız, kredi notunuzu yükseltme de size yardımcı olacaktır.

Aynı anda birden fazla bankaya kredi başvurusu yapmayın

Kredi başvurusu yaptığınızda, yaptığınız bu başvuru diğer bankalar tarafından da görüntülenir. Birden fazla bankaya aynı anda başvuru yapmanız da olumsuz bir durum oluşturacağı gibi bankaların gözünde de imajınızı kötü bir şekilde etkileyecektir.

Kredi kartınızı kullanırken dikkatli olun

Hem şahsi hem de şirket kredi kartınızı kullanırken de dikkatli olmanız oldukça önemlidir. Yaptığınız tüm harcamalar kredi notunuzu etkilediği gibi kredi kartı borcunuzun yükselmesi de bu notu etkileyecektir.

Kredi kartlarınızda asgari tutarı mutlaka son ödeme tarihinden ödemeniz önemli olduğu gibi kredi kartı borcunuzun çok olmaması da gerekir. Bu borcun çok artması durumunda yine olumsuz bir durum yaşanabileceğini unutmamanız gerekir.

Kaynak:BBN