Küresel ekonomi çökecek mi?

Küresel ekonomi çökecek mi?
İsrail ile Filistin arasında başlayan çatışmalar dünya ekonomisine nasıl yansıyacak? Etkileri neler olacak?

ABD’li haber ajansı Bloomberg, İsrail ile Filistin arasında başlayan çatışmaların gidebileceği üç senaryoyu piyasalar açısından inceledi.

Bloomberg'in İsrail-Hamas çatışmasının nasıl gelişebileceğine yönelik olası senaryoları ve piyasaya etkileri şöyle sıralandı:

1. senaryo: Çatışmanın İsrail ve Gazze arasında sınırlı kalması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 4 dolarlık yükseliş, oynaklık endeksi (VIX) etkisi sınırlı. GSYH etkisi:-0,1 puan. Enflasyon etkisi:+0,1 puan)

2. senaryo: Çatışmanın Lübnan ve Suriye gibi komşu ülkelere yayılması ve özellikle İsrail ile İran arasında bir vekalet savaşına dönüşmesi (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 8 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +8 puan. GSYH etkisi:-0,3 puan. Enflasyon etkisi:+0,2 puan)

3. senaryo: İki bölgesel düşman arasında doğrudan askeri alışverişin tırmandırılması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 64 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +16 puan. GSYH etkisi:-1 puan. Enflasyon etkisi:+1,2 puan) Üç farklı savaş senaryosunun petrol, küresel büyüme ve enflasyona etkisinin incelendiği yazıda piyasalar, düşük ihtimalli olsa da en kötü senaryo olarak 3. senaryoyu (İran-İsrail çatışmasını) görürken, bu senaryoda küresel ekonominin resesyona girmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğu aktarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.