“LİHKAP SÜRDÜRÜLEMEZ”
Bir grup serbest çalışan harita mühendisi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün lihkab uygulamasına tepki gösterdi. Uygulama ile birlikte çalışma alanlarının daraldığını belirten Süleyman Sonkaya, bu durumun meslektaşlar arasında ayrıma neden olduğunu ifade etti. Sonkaya, “Son yıllarda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Lisanslı Harita Mühendislik bölümü oluşturdu. Bu durum meslektaşlarımızı ikiye böldü. Bizler harita mühendisleri olarak birlik ve beraberlik taraftarıyken bu durum içimizde bir ayrıma sebebiyet verdi. Aynı zamanda bu uygulama serbest çalışan harita mühendislerini maddi ve manevi anlamda ciddi sıkıntıya soktu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün uygulaması ile birlikte bizlerin yıllardır devletin kamu kuruluşlarında yapmış olduğu ihalelerde tespit ettiğimiz parsellerin sınırlarını, projelerini insanların sahip olduğu arsa ve arazileri gösterebilme yetkisinin elimizden alınmasına tepki gösteriyoruz. Bizim Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden talebimiz aynı yetkilerin bizlere tekrar sağlanması. Çünkü belgesi olan harita mühendisi arkadaşlarımızdan hiçbir farkımız yok, hepimiz aynı okullarda okuduk, aynı projeleri hayata geçirdik” dedi.
“LİSANSI ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER ALIYOR”
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verdikleri kararın sağlam bir zemin üzerine oturtulmadığını da iddia eden Sonkaya, “Bu kararın alt yapısı sağlam olmamakla birlikte bir takım sınavlar yapıldı. Bunun sonucunda da sürekli mahkemelik oldular. En son İstanbul’da bir meslektaşımızın açtığı dava neticesinde danıştayın 2019 tarihi kararı ile itiraz kabul edildi. Alt yapısı olmayan bu uygulamayı ısrarla uygulamak istiyorlar ve bizler nereye varmak istediklerini çözebilmiş değiliz. Lisanslı harita mühendisliğini kazanan meslektaşlarımıza baktığımız zaman ağırlık Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde çalışan üst düzey yöneticiler olduğunu görüyoruz. Bizim amacımız kesinlikle şahıslara yönelik değil. Herkesin kazanması taraftarıyız. İllaki aplikasyon krokileri, yer tespitleri birisi tarafından yapılacaksa bizlerin bu hakları elinden alınmamalı” ifadelerine yer verdi.
Lisanslı Harita Mühendislik bürolarının fahiş rakamlar neticesinde işlem yaptığının da altını çizen Sonkaya, şu şekilde konuştu; “Tapu Kadastro Müdürlüğü geçmiş yıllarda vatandaşa aplikasyon krokileri hazırlarken vatandaştan almış olduğu ücret örnek veriyorum 50 lirayken, lisanlı harita mühendislik büroları bin TL gibi fahiş bir rakama aplikasyon krokileri hazırlıyor. Bu durum serbest çalışan harita mühendislerinin sorunları olmaktan çıktı. Bugün piyasada iş yapan mimarlar, inşaat mühendisleri, müttehitlerin aplikasyon krokisine ihtiyacı var. Bu rakamlar aslında birçok farklı sektörü aynı anda olumsuz yönde etkiliyor. Bu fahiş rakamlar aplikasyon krokisine ihtiyaç duyan normal vatandaşın da canını yakıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bir diğer başarısızlığı da alt yapısını doğru hazırlamadan serbest çalışan harita mühendisleri ile lihkabların arasındaki çizgiyi netleştirmemesi. Bu durum illa ki olacaksa bir kırmızıçizgi olmalı, herkesin durumunun netleşmesi lazımdı. Bugünkü en büyük problem, lihkaplıların bizim yaptığımız çalışma alanlarında da her geçen gün farklı farklı kararlar alarak, yönetmelikleri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü vasıtası ile değiştirerek alanımıza müdahalede bulunmaları. En son lihkap derneği lisanslı mühendis sayısının artırılacağını ve istihdam sağlanacağını belirtti. Her yıl üniversitelerden, meslek yüksekokullarından, liselerden haritacı meslektaşlarımız aramıza katılıyor. Peki, arkadan gelen arkadaşlarımız ne olacak? 3 bin serbest çalışanı sen 200 kişinin tekeli altına alırsan ciddi problemler meydana gelir. Bu bağlamda bizler serbest çalışan harita mühendisleri olarak elimizden alınan haklarını tekrar verilmesini talep ediyor ve lihkap uygulamasının doğru olmadığını savunuyoruz. Lihkap sürdürülemez.”
Lihkap nedir?
LİHKAB, Lisanslı Harita Kadastro Bürosu‘nun kısaltmasıdır. Lisanslı Harita Mühendisleri’nin kamu adına iş yaptığı özel bürolardır. Lisans, gerekli şartları bulunduran harita mühendislerinin, sınava tabi tutularak almaya hak kazandıkları kamu adına iş yapabilme yetkisi sunan belgedir. Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tabi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabi olan işlemlerin de yapım sorumluluğu lisanslı harita kadastro bürolarınca yerine getirilmektedir.
Lisanslı Harita Kadastro Büroları’nda yapılacak iş ve hizmetler şunlardır:
TESCİLE TABİ OLMAYAN: Aplikasyon, Parsel Yer Gösterme, Bağımsız Bölüm Yer Gösterme yapımı ve kontrolüdür.
TESCİLE TABİ OLAN: Cins değişikliği, İrtifak hakkı tesisi, Tevhid işlemlerine yönelik talebe bağlı hizmetlerin yapımı, kontrolü, izlenmesi ve ilgilerine sunulmasıdır.
Ayşegül Ertul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.