Memur ve emekliler dikkat! Toplu sözleşme toplantısı sona erdi, işte detaylar...

Memur ve emekliler dikkat! Toplu sözleşme toplantısı sona erdi, işte detaylar...
Memur ve memur emeklisi için zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşmesinde 3 toplantı bugün gerçekleştirildi.

Memur ve memur emeklisi, toplu sözleşme görüşmeleri ile 2024-2025 yıllarında yapılacak zam oranına odaklandı. Ağustos'ta başlayan görüşmelerde geçtiğimiz hafta müzakere aşamasına gelindi. Pazartesi günü de hükümet ilk zam teklifini paylaştı. Belirlenecek oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak. 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek.

TOPLU SÖZLEŞME YENİ ZAM TEKLİFİ

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin beklediği kamu işveren tarafının Zam revize oranı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum" dedi.

2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42'yi bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım" dedi.

MEMUR-SEN'İN BEKLENTİSİ NE?

Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış talep etmişti.

2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 Zam istedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın hükümetin ikinci teklifiyle ilgili açıklama yaptı.

Yalçın şunları söyledi: "Bugün toplu sözleşme görüşmesi kapsamında ikinci teklif sunuldu. Gelen teklifin bir öncekinden 2 puan yükseltilmesi bizim anlaşılmadığımız anlamına geliyor. Şaşkınlıkla karşılıyoruz, teklif gözden geçirilmeli.

Masanın kesintisiz işlemesine gerek var. Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi. Masayı sonuna kadar işleteceğiz, biz çözümden yanayız. Bu zeminde konuşulacak pek fazla bir şey yok ama biz çözümden yanayız. Kamu işveren heyetini yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Tekliflerimiz değerlendirilmezse bir sendika ne yapması gerekirse onu yapacağız."

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de "Başından söyleyeyim, bu teklifin kabul edilmesi mümkün değil. Bu rakamlar, çalışanların derdine derman olmaz." açıklaması yaptı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.