MEVKA, proje başvurularını değerlendirmeye aldı
2020 Yılı Mevlana Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında Konya-Karaman Bölgesi’nde yer alan uygun proje sahipleri tarafından sunulan projelerden başarılı bulunanların Ajans tarafından değerlendirilerek kısa süre içerisinde ilan edilmesi bekleniyor.
“BÖLGEMİZDE PROJE YAZMA KÜLTÜRÜ OLUŞMUŞ DURUMDA”
İlan ettikleri mali destek programı başvuru süreçleri hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunan MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Kurum olarak, kurulduğumuz günden bugüne kadar uyguladığımız çeşitli destek mekanizmaları ile Konya ve Karaman illerimizde toplamda 598 projeye 2020 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 272 Milyon TL’lik destek sağlamış, eş finansmanla birlikte bölgede toplamda 481 Milyon TL’lik yatırım hacminin oluşmasına katkıda bulunmuş durumdayız. Son olarak, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik olarak 34 Milyon TL bütçe ile ilan ettiğimiz 2020 Yılı Mali Destek Programımızın başvuru süreci tamamlanmış durumda. Bu çerçevede, bölgemizde yer alan uygun proje sahipleri tarafından Kaynak Verimliğinin Geliştirilmesi Mali Destek Programımız kapsamında Konya’dan 15, Karaman’dan 7 olmak üzere toplam 22 proje, İmalat Sanayiinde Nitelikli İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi İçin Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programımız kapsamında ise Konya’dan 41, Karaman’dan 9 olmak üzere toplamda 50 proje başvurusu gerçekleştirildi. Her iki mali destek programımıza yapılan toplam proje başvurusu sayısı ise 72’dir. Ajans olarak bugüne kadar ilan ettiğimiz mali destek programlarımızda olduğu gibi bu teklif çağrımıza da ilgili konularda proje fikri olan pek çok kurum ve kuruluş ajansımıza proje başvurusunda bulundu. Bu durumu, proje yazma kültürünün bölgemizde yer alan firmalar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından benimsendiğini göstermesi, gerek ulusal ve gerekse de uluslararası fon kaynaklarının bölgemize çekilmesi açısından son derece değerli buluyoruz.
“NİTELİKLİ PROJE BAŞVURULARI ALDIK”
Mali destek programları kapsamında başvuru yapılan projeler hakkında bilgiler aktaran Bostancı, “Her iki mali destek programımız kapsamında başvurularını aldığımız ve değerlendirme aşaması devam eden projelerin amaç ve hedeflerine baktığımızda son derece nitelikli projeler olduğunu görüyoruz. Bölgemizde kaynak verimliğinin geliştirilmesi için yenilikçi yöntemlerle mevcut kaynak kullanımında tasarrufun sağlanması ve yeni güç kaynaklarının kurulması amacıyla ilan ettiğimiz Kaynak Verimliğinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Konya ve Karaman illerimizden gelen proje başvuruları sayesinde bölgede kendi enerjisini üretebilen 3851 adet aydınlatma direği dikilmesi, toplamda yaklaşık 2.9 MW güneş enerjisi santrali ve enerji yönetim sistemi kurulması yoluyla başvuru sahiplerinin enerji tüketimlerinde %6-%8 arası bir enerji tasarrufunun sağlanması planlanmaktadır. Enerji konusunda dışa olan bağımlılığımızın azaltılması için ülke olarak mücadele verdiğimiz bir dönemde enerji tasarrufu konusu da bu noktada önem arz etmektedir. Kurum olarak, gerek bölge ve gerekse de ülkemizin gelecek hedefleri açısından büyük önem atfettiğimiz ve üzerinde uzun süredir çalışma yürüttüğümüz mesleki eğitim konusunda bölgedeki imalat sanayiinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla ilan ettiğimiz İmalat Sanayiinde Nitelikli İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi İçin Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programımız kapsamında da bölgemizden çok değerli proje başvuruları geldi. Hayata geçirilmesi planlanan projeler sayesinde bölgemizde 30 binden fazla öğrencinin etkilenmesi hedefleniyor. Mesleki eğitim alınması planlanan branşlar arasında; elektrik-elektronik, elektrikli araç, otonom insansız hava araçları gıda, kaynakçılık, CNC operatörlüğü, mobilya, ahşap, ayakkabıcılık, uçak bakımı, metal işleme, motor montajı, savunma mekanik sistemleri, tüfek, forklift, dijital dönüşüm ve grafik tasarım, otomasyon, mekatronik, modelleme, bilişim teknolojileri ve solidworks gibi sanayicilerimizin çok ihtiyaç duyduğu ve kalifiye personel yetişmesine imkân sağlayacak alanlar bulunmaktadır. Yine ajansımıza sunulan bu projeler kapsamında 4000’e yakın öğrenciye girişimcilik, 1000’den fazla öğretmene çeşitli konularda eğitmen eğitimi verilmesi, 16 okulun da hayata geçirilecek projeler kapsamında iş sağlığı ve güvenliği eğitimi sertifikası alması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra; Konya ve Karaman’da yer alan üniversiteler, sektörel kümelenme dernekleri, teknoparklar, teknokentler, TÜBİTAK Bilişim Vadisi, ASELSAN, ROKETSAN ve MKEK, Polonya Özel Personel Eğitim Merkezi ve Malezya Melaka İkim Sanayi Beceri Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşlar ile mesleki eğitim alınacak alanlarla ilgili iş ve meslek örgütlerinin de ziyaret edilerek tecrübe paylaşımlarının yapılması amaçlanmaktadır.
“HAYATA GEÇİRİLECEK PROJELERİN BÖLGEMİZİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ”
Proje değerlendirme sürecinin bağımsız değerlendiriciler tarafından şeffaf bir şekilde sürdürüldüğünü de belirten MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda bölgemizde yer alan tüm paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda ilan ettiğimiz bu programımız kapsamında ajansımıza sunulan bütün projeler bizim için çok değerli. Şu anda değerlendirme süreci devam ediyor ve bu süreci kısa zamanda sonuçlandırmayı amaçlıyoruz. Yapılan değerlendirmelerin ardından sözleşmelerin imzalanmasıyla birlikte hayata geçirilmeye başlanacak olan bu projelerin bölgemizin sorunlarına çözüm üretmesi ve ihtiyaçlarına cevap vermesi en büyük temennimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle ajansımıza proje sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, ajansımızın desteği ile hayata geçirilecek projelerin bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.