Soya fasülyesi 4 yılın en yüksek seviyesini gördü
Soya fasülyesi fiyatları, 11,18 dolara kadar yükselerek 4 yılın en yüksek seviyesini gördü.
emtia piyasasında işlem gören 18 ürünün fiyat hareketlerinden derlenen bilgilere göre, 30 Ekim - 9 Kasım döneminde 16 ürün yatırımcısına kazandırırken, 2 tanesi kaybettirdi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmalarına yönelik olumlu haberler, talebin artacağına yönelik beklentiler, dolar endeksindeki düşüş, kasım ayı içerisinde emtia fiyatlarını etkileyen olumlu faktörler arasında yer aldı.
Soya fasülyesi 9 Kasım 2020'de 11,18 dolarla 14 Temmuz 2016 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü. Analistler, Çin kaynaklı görülen alımlar ve Güney Amerika'daki kurak hava nedeniyle üretimde beklenen düşüşlerin zaten soya fasülyesi fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini belirtti.
Dün Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in yeni tip Kovid-19'a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu bildirmesinin ardından piyasalarda artan risk iştahıyla birlikte emtia fiyatlarında da yükselişler görüldüğünü ifade eden analistler, soya fasülyesinde bu ay görülen yükselişlerde şu ana kadar ana faktörlerden bir tanesinin bu aşı haberinin olduğunu aktardı.
Emtia piyasasında eylül ayında yatırımcısına en fazla kazandıran soya fasülyesi olmuştu.
30 Ekim - 9 Kasım tarihlerini kapsayan dönemde yatırımcısına en fazla yüzde 13,6 ile Brent petrol kazandırdı. Brent petrolü yüzde 11,6 ile paladyum, yüzde 5,8 ile soya fasülyesi, yüzde 5,2 ile çinko, yüzde 5,1 ile kahve, yüzde 4 ile bakır, yüzde 3,7 ile alüminyum, yüzde 3,4 ile nikel, yüzde 3,2 ile kakao, yüzde 3,1 ile şeker, yüzde 2,9 ile kurşun, yüzde 2,6 ile mısır, yüzde 2,3 ile gümüş, yüzde 2,2 ile platin, yüzde 1,3 ile pamuk, yüzde 0,3 ile buğday izledi.
Bu dönemde doğalgaz yüzde 12,2, altın yüzde 0,6 değer kaybetti.
"Fiyatlar ileriki çeyreklerde gerileyebilir"
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Capital Economics Yardımcı Ekonomisti Nicholas Farr, soya fasülyesine Çin'in talebinin güçlü olduğunu belirtti.
Brezilya ve Arjantin'deki kurak hava koşullarından dolayı soya fasülyesi üretimine dair endişeler olduğuna dikkati çeken Farr, yüksek fiyatların soya fasülyesi ekimini teşvik edeceğini ve bu durumunda fiyatların ileriki çeyreklerde gerilemesine sebep olabileceğini aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.