Süt fiyatına üreticilerden tepki!
Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden süt fiyatlarının görüşülmesi için yaptığı toplantıdan litresi 2,30 TL olan süt fiyatının değişmemesi üreticilerin tepkisine neden oldu. USK, litresi 2,30 TL olan çiğ süt fiyatının 1 Ocak 2020’ye kadar devam edeceğini açıkladı. Türkiye’nin en çok süt üreten ili Konya’da Konya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız ve Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, fiyatın değişmemesini tepkiyle karşıladılar. Konya DSYB Başkanı Yıldız, artan maaliyetlere rağmen süt fiyatının değişmemesini asla kabul etmeyeceklerini belirtti. Meram Ziraat Odası Başkanı Yağız ise, “Hayvancılığın iflasına sebep olacak bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.
YILDIZ: KONSEYİN, ÜRETİCİYE ZERRE FAYDASI YOK!
Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, Ulusal Süt Konseyi’nin toplantısını merakla beklediklerini fakat yeni fiyatın çıkmamasının ise üreticiyi derinden etkilediğini dile getirdi. Artan yem ve diğer maliyetler karşısında süt üreticisinin büyük zorluklar çektiğine dikkat çeken Başkan Yıldız, “Kasım 2019 yılında açıklanan süt fiyatlarının üzerinden 11 ay geçmiş ve bu süre içerisinde özellikle artan yem fiyatları ve diğer maliyetler sektörümüzü krize sokmuştur. Süt üretiminde ülkemizde ilk sırada bulunan Konya yetiştiricisi en zorlu ekonomik süreçlerde ülkemizdeki tüm yetiştiriciler ile birlikte üretime devam etmiştir. Yem fiyatları ve diğer tüm maliyetler artarken süt fiyatı sabit kalmıştır. Herkes maliyetine göre ürettiği ürününü satıyor iken bir tek süt üreticisine senin ürettiğin üründe fiyat sabit deniliyor. Üreticiye reva görülen bu uygulama ne bir ekonomik modelle ne de vicdanla izah edilebilir.Bir kez daha anladık ki; İşlevi olmayan, etkisini yitirmiş kuruma dönüşen Ulusal Süt Konseyi’nin bu yapısıyla süt üreticisine zerre faydası olmayacağı ortaya çıkmıştır. Ulusal Süt Konseyi kurulurken yapılan yanlışın faturasını üreticiler artık ödemeye devam etmemelidir. Süt fiyatının sabit, yem ve diğer girdilerin fiyatının serbest olmasını asla kabul edemeyiz ve etmeyeceğiz. İthalatta tarım ve hayvansal ürünleri hep taviz konusu olmuştur üreticinin haklı sesi duymamazlıktan gelinmiştir, haksız uygulamaların sorumluluğundan kimse kaçamaz, bilmeliler ki, bu yıkımın vebali üzerlerinde olacaktır. Bir an önce yapılan bu haksız beyandan vazgeçilmeli, üreticinin zam talebi karşılanmalıdır. Önümüzdeki dönemlerde üreticinin ürettiği sütün fiyatını kendisinin belirleyeceği bir sistem kurulmalıdır. Aksi halde hayvancılıkta tarihin en büyük krizi bizi beklemektedir” dedi.
YAĞIZ: KARAR ET VE SÜTE BÜYÜK DARBE VURMUŞTUR!
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız’da karara tepki göstererek, fiyatın değişmemesinin et ve süt sektörüne büyük darbe vurduğunu dile getirdi. Üreticilerin zararda olduğunu hatırlatan Yağız, “Bugün Ulusal Süt Konseyi toplantısından çıkan karara göre hayvancılık yapan üreticilerimize ette ve sütte büyük bir darbe vurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nde hayvancılığın iflasına sebep olacak bu kararın yeniden gözden geçirilmesini Sn. Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sn. Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli' nin ivedilikle bu konuya değinmesi gerektiğini talep ediyoruz. Aksi takdirde küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticimizin bitmesi anlamına gelecek olan bu kararın et tüketiminde de cari açığa sebep olacağından dolayı önümüzdeki günlerde süt hayvancılığı yapan üreticilerimizin ineklerini kestirmek zorunda kalacağını belirtirim. Bu takdirde sütün olmadığı bir ülkede etinde olmayacağını düşündüğümüz zaman ithalata muhtaç duruma düşeceğimizi unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.
USK: YENİ FİYAT OCAK 2021’DE AÇIKLANACAK
Ulusal Süt Konseyi, 10 Ekim’de yaptığı toplantının kararını resmi internet sitesinde açıkladı. 2020 yılı için belirlenen 2,30 TL süt fiyatının değişmeyeceği açıklaması şu şekilde yapıldı; “Ulusal Süt Konseyi soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ süt için, 15 Kasım 2019–31 Aralık 2020 tarihlerini kapsamak üzere 2,30 TL/Lt olarak belirlenmişti. Bu süreçte çiğ süt fiyatları piyasa koşullarında yaşanan değişiklikler sebebiyle 10.10.2020 tarihinde Konseyimiz toplanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait çiğ süt destek priminin 40 Krş/Lt olarak belirlendiği bilgisi edinilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere Aralık 2020 tarihinde güncel maliyetler göz önünde bulundurularak ve sektör paydaşlarının görüşleri alınarak USK bünyesinde yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.