TMO’dan çiftçilere bir şok daha!

TMO’dan çiftçilere bir şok daha!
Bu yıl ürünlerini TMO’ya verirken büyük bir randevu çilesi yaşayan çiftçiler bu kez de sattıkları ürünün bedelini alırken yaşanan kesintilerin şokunu yaşıyor...

Çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi ile sınavı bitmiyor! Hububat hasat sezonunda ürünlerini yok pahasına tüccara kaptırmamak için TMO’nun kapısını çalan ancak randevu çilesi yaşayan çiftçiler bu kez de güç bela satabildiği ürünlerin parasını alırken yaşanan kesintilerin şokunu yaşıyor.

tarim.jpeg

Sezon başında TMO tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, “Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Boşaltma ücreti alınmayacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.” Açıklamaları yapılmıştı. Bu açıklamaları görmeyen ya da dikkate almayan bazı üreticiler SGK prim kesintisi ve stopajlarla birlikte ürün bedelini alırken ton başına 200 TL’yi bulan kesintinin şokunu yaşadı.
6 Haziran 2023’te TMO alım fiyatları; Ekmeklik Buğday için 8.250 TL/Ton, Arpa için ise 7.000 TL/Ton olarak açıklanmıştı. Ayrıca bakanlık tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2023 yılında; ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verileceği belirtilmişti.
Çiftçiler TMO kesintileri neticesinde hububat destek primlerinin ceplerine giremediğinden yakınırken, “Merkez depolarda yüzde 2, taşraya açılan geçici alım merkezlerinde ise yüzde 3 kesinti yapılıyor. Bu kesintiler de 2024’ün şubat ayında destek diye geri ödenecek!” ifadelerini kullandılar.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.