Türkiye'de emekli ve asgari ücretlinin durumu vahim!

Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonu olan yüzde 68,1 ile birinci sırada yer aldı.
Türkiye'de emekli ve asgari ücretlinin durumu vahim!

OECD verilerine göre Türkiye, Haziran 2024'te yüzde 68,1 ile en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler arasında yer aldı. Genel OECD gıda enflasyonu ise bir önceki aya göre neredeyse sabit kalarak yüzde 4,7 olarak kaydedildi. Türkiye’de artan finansal belirsizlik ve hızla yükselen enflasyon, vatandaşların geçim sıkıntılarını derinleştiriyor.

bha-haber-ici-38.jpg

Ücretlinin durumu vahim

Asgari ücretle geçinenler, şu anki 17 bin 2 liralık maaşlarıyla açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Özellikle emekliler, 12 bin 500 lira maaşla temel ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluk çekiyor. Yüksek enflasyon oranı, hem asgari ücretlileri hem de emeklileri gıdaya erişimde büyük bir mücadeleye zorladı.

Artan gıda fiyatları karşısında, özellikle sabit gelirli vatandaşların durumu her geçen gün daha da zorlaşırken, finansal belirsizliğin gelecekteki etkileri de endişe yaratıyor.

2060668.jpg

Türkiye'de hızla artan enflasyon ve ücretli çalışanların gelirlerinin düşük olması sadece yetişkinleri değil, çocukları da derinden etkiliyor. Derin Yoksulluk Ağı Derneği'nin 2019 yılında gerçekleştirdiği "Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu" araştırması, bu zorluğun boyutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor. Yoksullukla mücadele eden ailelerin çocukları, eğitimlerini sürdürmekte zorlanırken, iş gücüne katılmak zorunda kalıyor.

Çocuk işçilikte artış

Geçmişte tek kişinin çalışarak kendini geçindirebildiği ailelerde artık anne ve babanın çalışması da yeterli olmuyor. Gelecekten umudu kalmayan gençler ve çocuklar çareyi okumakta değil genç yaşta iş hayatına atılarak çalışmakta buluyor.

ocuk-isciad.jpg

TÜİK’in 2019 yılında gerçekleştirdiği "Çocuk İşgücü Araştırması"na göre, Türkiye’de 5-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 4,4'ü yani 900 binden fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu çocukların yüzde 34,3'ü eğitimine devam edemiyor, yüzde 30,1’i tarım sektöründe, yüzde 23,7’si sanayi sektöründe, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor. Enflasyonun yükselmesiyle birlikte, bu tablo daha da kötüleşme riski taşıyor. Çocuk işçiliğinin yaygınlaşması ve eğitimin ihmal edilmesi, Türkiye'nin gelecekteki sosyal ve ekonomik yapısını da tehdit ediyor.

*Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum