Ünlü ekonomist uyardı, “Merkez Bankası manevra yapacak”

Ünlü ekonomist uyardı, “Merkez Bankası manevra yapacak”
Ekonomist Emre Şirin YouTube kanalında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Dolar TL kurumdaki düşüşün spesifik olduğunu ve Merkez Bankası’nın rezerv biriktireceğini iddia eden Şirin; “Dolar TL uzun süre bu aralıkta kalmaz” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasıyla birlikte Dolar’da sert bir düşüş meydana gelmişti. Yaşanan düşüşün ardından birçok yatırımcı yastık altında tuttuğu dolarları bozdurmaya başladı. Uzun vadeli yatırımcılar gerçekleşen bu dalgalanmayı bir fırsat olarak görürken kısa vadeli yatırımcılar için dolardaki düşüş panik havası yarattı. Youtube kanalı üzerinden yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulunan Ünlü Ekonomist Emre Şirin; "Merkez Bankası ciddi bir fake attı. Merkez Bankası öncelikle KKM ile alakalı bir düzenleme getirip bankalara faiz arttırma ve KKM dönüştürme yolunda hedefler verirken aslında bakarsanız buradaki yüklü faiz artışını planlamış” şeklinde konuştu.

“DOLAR TL UZUN SÜRE BU ARALIKTA KALMAZ”

Merkez Banka’sının yaptığı faiz kararı açıklamasından sonra doların gerilediğini fakat bunun yanıltıcı bir etken olmaması gerektiğini vurgulayan Şirin; “Dolar TL uzun süre bu aralıkta kalmaz. Merkez Bankası bunu rezerv biriktirmek için kullanacaktır ve alım tarafına geçecektir. Dolayısıyla panikle elindeki dolarları satan vatandaşlar ilerleyen dönemde doların tekrar artacağını görecektir. Kısa süreli piyasa hareketlerinin yanıltıcı olabileceğini söylemiştim. Faiz kararından sonra bütün piyasa sert yükseldi, bankalar tavana gitti. Sonra tekrar endeks terse döndü. Şunu söyleyeyim, bundan sonraki süreçte enflasyon bitmeyecek. Fakat bu hamleyle birlikte Merkez Bankası sağ gösterip sol vurdu. Bir anda faizleri beklentinin üzerinde arttırarak kuru aşağı çekip belki de kur korumalı mevduat müşterisine kendi arzusuyla bu taraftan çıkmasını sağlamaya yönelik bir çaba göstermiş olabilir. Çünkü bundan sonraki süreçte Muhtemelen kur korumalı mevduat yapmak isteyen müşterilere bankalar teklif sunmayacaklar. Kurda aşağı geldi, vadesi dolanlar muhtemelen yenileyemeyecekler. Böyle bir süreç doğacağını tahmin ediyorum ama tekrar kur korumalı mevduat yapma fırsatı olanlar için de aslında bakarsanız kurun düştüğü seviye fırsat gibi görünüyor.” İfadelerine yer verdi.

“MERKEZ BANKASI BUNU FIRSATA ÇEVİRECEK”

Meydana gelen dalgalanmanın Dolar TL bazında bir alım fırsatı olduğunun tekrar tekrar altını çizen Şirin, “Dolar TL bazında alım fırsatı olduğu gibi gram altın ve gram gümüşte de alım fırsatı oluşuyor. Borsada da belirli bir süre düzeltme hareketlerinden sonra yine önemli hisselerde alım satımlar oluşabilir. Şu anda geçici uygulamalar tamamen yatırımcının kafasını karıştırdı ve yatırımcılar panik halde ne yapacaklarını bilmiyorlar. Merkez Bankası rezervlerini doldurma açısından bu kur düşüşünü fırsata çevirecektir. Bundan sonraki süreçte kur Yine kendini yukarı doğru kademeli olarak koruyacaktır kanaatindeyim. Tüm bunları bir süreç halinde değerlendirin ve anlık bakmayın. Türkiye'deki enflasyon gerçeğini dolar gerçeğini unutmayın. Merkez Bankası kendince manevralar yapacak yapmaya da devam ediyor. Panik yapmadan, telaşa kapılmadan, sakin bir şekilde piyasayı izlemekte fayda var.” dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.