Üretimi en fazla Sinop'ta yapılıyor. Türk mutfağının en gözde besiniymiş

Üretimi en fazla Sinop'ta yapılıyor. Türk mutfağının en gözde besiniymiş
Türkiye'nin önemli çeltik üretim bölgelerinden olan Sinop'ta çeltik hasadı başlarken yapılan bir araştırmada çeltik, Türk mutfağının en gözde besini çıktı

Ulusalpost.com sitesinde aktarılanlara göre; Pirinç veya çeltik, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü olarak biliniyor. Bu ürün Türk mutfağının en gözde besinleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda üstelik bunu doğruluyor. Çeltik, kabuğu çıkarılmamış pirinç, işlenmemiş pirinç tanesi gibi anlamlara gelmektedir. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır.

ÇELTİĞİN EN ÇOK YETİŞTİĞİ YERLER

Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.

iha-20231023aw059485-1-001.jpg

Türkiye'nin önemli çeltik üretim bölgelerinden olan Sinop'ta çeltik hasadı başladı.

Sinop'a bağlı Mertoğlu köyünde mayıs ayında ekilen çeltikte hasat zamanı geldi. Tarlalardaki suyun kurutulmasıyla araziye giren biçerdöverler çeltikleri hasat etmeye başladı.

Kaliteli çeltik yetiştirmek için aylarca uğraş verdiklerini söyleyen çiftçi Murat Kümeç, "Bu yıl çeltikler şu anda gayet normal. İyinin üzerinde, verimler güzel. Tarladaki bereketten memnunuz ama devletimiz bir açıklama yapmadı. İnşallah bizi fabrikacılara, tüccara bırakmaz. Değerinde satmayı ve para kazanmayı istiyoruz" dedi.

Kaynaklar: İHA - Derleme: bbnhaber.com.tr