Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde 2'nci etap restorasyon çalışmaları başladı: 2'nci Bayezid Minaresi onarıma alındı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde 2'nci etap restorasyon çalışmaları başladı: 2'nci Bayezid Minaresi onarıma alındı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde devam eden restorasyon çalışmalarının 2'nci etabında, 2'nci Bayezid Minaresi'nde önemli onarımlar yapılıyor. Sökülen ve güçlendirilen minarede, yapı tekniği üzerine yapılan analizlerle koruma projeleri hazırlanıyor.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının 2'inci etabı başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonda 2'nci Bayezid Minaresi'nin belirli bir kısmı sökülüp güçlendirilecek. Çalışmalar için, cephelerde çelik borulardan iskele kurulumu ve file kaplamaları yapıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Restorasyonu hakkında Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güleç bilgi verdi. Güleç "2'nci Bayezit minaresinin sökümü söz konusu oldu. Çünkü üst kısmında kullanılan malzemeler çimentolu malzeme olduğundan verdiği zararları gördük. Cephede daha önceden yapılmış ufak tefek onarımlar vardı. Onların da verdiği zararları gördük, bunların sökümüne geçildi" dedi.

'DIŞ CEPHE VE MİNARELERDE DERİN ONARIMLAR YAPIYORUZ'

Doç. Dr. Ahmet Güleç, "Çok önceleri batı cephesinde onarım yapılmıştı. İç mekanlarda özellikle mermer yüzeylerde, zeminde bir takım onarımlar yapıldı. Cami olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonra 2'nci etaba geçildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda bu etap hala devam ediyor. Bu etapta ilk başlangıç noktamız kuzey cephesindeydi. Daha doğrusu ondan önce de bu gördüğünüz giriş kapısı üst kata çıkış ve üst kattan aşağı iniş kısımlarında onarımlar yapıldı. Oralar kullanılabilir hale getirildi. Sonra dış cepheye çıktık. İçeride yine ufak tefek onarımlarımız devam ediyor. Bu temizlik anlamında daha doğrusu yüzey temizlikleri anlamında, bu onarımlarımız devam ediyor. Dış cepheye geldiğimiz zaman biraz daha farklılık icap etti. Çünkü dış cephede kullanılmış olan malzemelerde birtakım problemlerimiz olduğunu zaten biliyorduk. Bunları daha yakından görmüş olduk. Bu anlamda da biz ilk önce depreme karşı mukavemet kazanması için statik hocalarımızın çalışmaları doğrultusunda, gördüğünüz tuğla minarenin nasıl korunacağına dair projesini hazırladık. Onu kurula gönderdik. Onaylama sürecinde. Bunların dışında da yine 2'nci Bayezit minaresinin sökümü söz konusu oldu çünkü üst kısmında kullanılan malzemeler tekrar onarıldığı için çimentolu malzeme olduğundan bunların verdiği zararları gördük. Cephede yapılmış ufak tefek onarımlar vardı. Daha önceden yapılmış onların da verdiği zararları gördük, bunların sökümüne geçildi" dedi.

AYASOFYADA YAPILMAMIŞ OLAN DÖNEM ANALİZİ BAŞLAMIŞ OLDU

'AYASOFYA'DA YAPILMAMIŞ OLAN DÖNEM ANALİZİ BAŞLAMIŞ OLDU'

Cephe onarımındaki malzemelerin neler olduğunu ve bunlarla ilgili ne tür uygulamalar yapılacağına değinen Doç. Dr. Güleç, "Bununla ilgili çalışmalar başladı. Bu anlamda da analizlerimizi harç, sıva analizlerimizi, taşlarda kir analizlerimizi yaptık. Cephelerde temizlenecek. Temizlenmesini uygun gördüğümüz özellikle taş bölümlerde kontrollü kumlama ile temizlik yapılmasına karar verdik. Çok düşük basınçlı bir atmosfer. Basınçla bu işlemi yaptığımız zaman prensiplere uygun makul seviyede bir temizliği sağlamış olacağız. Bunun dışında harç analizleriyle daha önce sanat tarihçi mimar arkadaşlarımızın belgelerden ve görerek belirlediği dönemlerin neler olup olmadığı konusunda bunu harçların analizi ile yapmaya çalıştık. Yani daha önce belki Ayasofya'da yapılmamış olan dönem analizi bu şekilde başlamış oldu. Bunun için çok örnek aldığımızda bunları peyderpey yapıyoruz. Yoksa hepsini birden değerlendirmek ve hepsini birden beklemek çok uzun sürecek. Bu anlamda kuzey doğu bölümünde analizlerimizi hemen hemen tamamladık ve oranın dönemlerini belirlemiş olduk." dedi.

'GEREKEN ŞEY PROBLEM OLAN MALZEMELERİ UZAKLAŞTIRMAK'

Yapılan çalışmalarla birlikte tarihi yapının zarar görmemesi ve bir problemin olmaması için dikkat ettikleri unsura değinen Güleç, "Yapıda problem olmaması için gereken şey problem olan malzemeleri uzaklaştırmak. Yani problemleri söküp atmak. Bunu yaparken de minimum müdahalelerle yapmaya çalışıyoruz. Yapının üst kısmındaki iklim buradan çok farklı. Rüzgar çok fazla. Yağmur yağdığı zaman savurmalar çok fazla oluyor. Dolayısıyla yapının da korunması lazım. O anlamda da özgün ya da nitelikli dönem dediğimiz bir sıva ile yapının üst kısmını koruyacağız. Böylece yapı korunurken problem olacaksa bile sıvasında olacak. Problemler sıvada değil yapının kendisinde oluyor. Böylece yapıyı nefes alır hale getireceğiz, rahatlayacak. Bina içten bu anlamda rahatlamış olacak" dedi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.