Depremler neden arttı? Kütahya'da yaşanan son sarsıntı korkuttu
İstanbul'da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2'lik deprem, sonrasında 4 ve 5 civarında birçok ilde yaşanan depremler ve en son deprem bölgesi olmayan Konya'da 5.2 şiddetindeki deprem vatandaşları korkuttu. İnsanlar çaresiz.
Türkiye, sismik olarak oldukça aktif bir ülke. Anadolu Avrasya levhası, Arap levhası ve Afrika levhası arasında yer alıyor.
Yanı sıra kendi sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında yer alıyor.
Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Hatları yanal atılımlarla gerçekleşirken, Batı Anadolu Fay Hattı ise normal faylarla gerçekleşerek Ege'nin genişlemesine sebep olabiliyor.
İran-Irak sınırında yer alan ve Afrika levhasının ana parçalarından biri olan Bitlis-Zagros Fay Hattı da Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uyguluyor. Bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmekte, bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükseliyor.
Depremleri önlemek olanak dışı
Uzmanlara göre günümüzde bilinçli ve etkili yöntemler ile deprem hasarlarının azaltılması mümkün. Depremler ile yaşamak zorunda olan ülkelerde bu doğrultuda büyük çabalar gösterildiği ve başarılı sonuçlar alındığı bilinmekte. Bu çabalardan birisi, deprem olasılığının çok yüksek olduğu fay kuşaklarında doğadaki değişimleri belirleyerek izlemek ve depremlerin öncüsü olarak yorumlayıp önceden haber alınabilmesini başarmak.
Depremlerin oluşumu önlenemeyeceğine göre, insanlık için tek çare can kayıplarını ve hasarı azaltabilecek önlemleri almak.
Deprem habercisi olarak en belirgin doğa değişimi, deprem merkezi ve çevresindeki yer kabuğunda görülen yatay ve düşey hareketler. Bu hareketlerin belirlenmesi için kullanılan yöntemlerin içerisinde jeodezik çalışmalar da yer almakta. Yer kabuğu hareketleri konusunda doğal doğal bir laboratuvar olan ülkemizde yabancı araştırmacılarla da ortak birçok çalışma bugün de sürdürülmekte.
İstanbul'da 23 Nisan günü yaşanan 6,2'lik deprem herkesin geceyi sokaklarda geçirmesine neden oldu. Korku dolu günler devam ederken bir sarsıntı haberi de Kütahya'dan geldi.
Üst üste olan depremlerin ardından Türkiye'de neden bu kadar sık deprem olmaya başladığı da vatandaşın aklında yer etti.
Endişeli günler sürerken deprem uzmanlarının açıklamaları an bean takip ediliyor.
Türkiye'de neden sık deprem olmaya başladı
Deprem bölgesi olan ülkemizde bu hafta üst üste sarsıntılar yaşanıyor. 23 Nisan Çarşamba günü İstanbul Silivri'de yaşanan 6,2'lik depremin artçıları sürerken vatandaşın korkusu da devam ediyor.
İstanbul'da büyük deprem olacak mı endişesini üzerimizden atamazken bugün de erken saatlerde Kütahya'dan 4,5 şiddetinde deprem haberi geldi.
Son bir ayda sayısız deprem kaydedildi
İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Marmara Denizi açıklarında yaşanan sarsıntının dışında en son Kütahya'da da deprem yaşandı.
Artçılar henüz sona ermezken uzmanlar Kütahya'da büyük deprem beklemediğini belirtti.
Depremler neden arttı?
Türkiye'de artan sarsıntıların sebebi merak ediliyor. Son günlerde yaşanan depremlerin artış göstermesi endişeli günler yaşamaya sebep oldu. Uzmanlar sarsıntıların komşu segmentlerden stres transferi olduğunu belirtiliyor.
Öncelikle depremlerin bir anda artmasının anormal bir durumu bulunmuyor çünkü ülkemiz deprem bölgesidir. Aktif bir deprem ülkesi olduğumuz için gün içerisinde orta derecede birçok sarsıntı yaşanıyor.
KAF ve DAF gibi büyük hatlarda biriken gerilimler zamanla kırılmalara sebep olur. Uzun yıllardır biriken enerjinin bir şekilde çıkması gerekir bu nedenle de depremler ortaya çıkar.
Bir depremin olması fay hattının diğer bölgelerine de enerji yayılmasından dolayı farklı sarsıntılar yaşanabiliyor.
Ülkemizde uzun yıllardır biriken enerjiler zaman zaman ortaya çıkıyor. Son günlerde yaşananların sebebi de budur.
Deprem ülkesi olmamızdan dolayı ve KAF hattının enerji biriktirmesi uzmanların uzun senelerdir gündeminde yer alıyor. Gerekli uyarılar sık sık yapılıyor ve hazırlıklı olunması gerektiğine dair açıklamalar yapılıyor.
Komşu bölgede yaşanan deprem fay hattının diğer bölgelerinde stres aktarıyor. Bu da yeni depremlere zaman zaman yol açabiliyor. Elbette bunun doğruluğu uzmanların açıklamasıyla netleşebilir.
Türkiye deprem risk haritası ve deprem bölgeleri
Ülkemizde en yüksek risk olan bölgeler şöyle:
Marmara Bölgesi
(İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Tekirdağ, Yalova)
Doğu Anadolu Bölgesi
(Elazığ, Bingöl, Erzincan, Malatya, Hakkâri, Van)
Ege Bölgesi’nin İç Kısımları
(Manisa, Denizli, Uşak, Aydın, Muğla)
Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzeri
(Çanakkale'den Erzincan’a uzanan hat)
İkinci derece bölgeler arasında Ankara'nın Kuzeyi ve Doğusu, Konya'nın Batısı ve Aksaray, İzmir’in bazı iç kesimleri, Kahramanmaraş, Gaziantep'in bazı ilçeleri yer alırken üçüncü derece bölgeler şöyle:
İç Anadolu’nun bazı kısımları
(Nevşehir, Niğde, Karaman)
Güneydoğu Anadolu’nun bazı kısımları
(Şanlıurfa, Mardin)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.