Duyanlar inanamıyor! Uzayda levrek üretimi başlıyor
Fransa’da Ulusal Okyanus Araştırma Enstitüsü'nden deniz biyoloğu Dr. Cyrille Przybyla önderliğinde ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Lunar Hatch projesi, uzaya balık yumurtası fırlatarak uzun süreli uzay görevlerinde astronotlar için protein kaynağı oluşturmayı hedefliyor.
Guardian’ın haberine göre, deniz levreği yumurtaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaşacak şekilde uzaya fırlatılacak. Yolculuk esnasında çatlaması beklenen yumurtalar ilk aşamada sadece gözlemlenecek.
İlerleyen aşamada ise Ay yüzeyinde tam teşekküllü bir balık çiftliği kurulması hedefleniyor.
7 astronota haftada iki balık
Ay’da kapalı devre bir gıda zinciri oluşturmayı hedefleyen projede, 16 hafta sürecek bir uzay görevi için 7 astronota haftada iki balık öğünü sunabilmek adına yaklaşık 200 deniz levreği gerektiği hesaplandı.
Deney kapsamında 200 döllenmiş yumurta uzaya gönderilirken, Palavas-les-Flots tesisinde aynı balıklardan elde edilen 200 yumurta da Dünya’da kontrol grubu olarak yetiştirilecek.
Lunar Hatch projesi, 2016 yılında Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Ay üssü "Moon Village" için fikir aramasıyla başladı. Dr. Przybyla'nın önerisinin beğenilmesi üzerine 2018 sonunda proje için Fransız Uzay Ajansı (CNES) tarafından ilk finansman sağlandı. O zamandan bu yana, döllenmiş balık yumurtalarının uzay yolculuğunun zorlu koşullarına dayanıklılığı test edilmeye başlandı. Türkiye Gazetesi
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.