AFAD ve MTA'dan Ege'de deprem raporu: Tsunami, Türkiye kıyılarına kadar ulaşabilir

AFAD ve MTA'dan Ege'de deprem raporu: Tsunami, Türkiye kıyılarına kadar ulaşabilir

AFAD ve MTA, Yunanistan’ın Santorini Adası'nda gerçekleşen depremlerle ilgili ortak bir rapor yayımlayarak, sismik hareketlerin adada olası bir volkanik patlamayı tetikleyebileceğine dair uyarılarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Santorini Adası'ndaki devam eden depremlerle ilgili ortak bir rapor yayımlayarak, Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana artan sismik hareketliliğin izlenmesi gerektiğini belirtti. Raporda, deprem fırtınalarının volkanik aktiviteye yol açabileceği ve olası bir tsunami riskinin Türkiye kıyılarına kadar etkileyebileceği ifade edildi.

SANTORİNİ’DE 900’ÜN ÜZERİNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD ve MTA tarafından hazırlanan raporda, Santorini Adası ve çevresinde 28 Ocak’tan itibaren yoğunlaşan depremlerin sayısının 900’ü geçtiği ifade edildi.

- En büyük depremin büyüklüğü 5,1 olarak ölçüldü.

- Depremler Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yoğunlaştı.

- Deprem derinlikleri 5 km ile 25 km arasında değişiyor.

Raporda ayrıca, Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede olduğu belirtildi.

KOLUMBO VOLKANI VE TSUNAMİ RİSKİ

Raporda, depremlerin Santorini Adası'nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kolumbo Volkanı’nın bulunduğu bölgede yoğunlaştığı belirtildi:

- "Kolumbo Volkanı, Santorini volkanik kompleksinin bir parçasıdır ve en son 1650 yılında aktif hale geçmiştir.

- Santorini’deki bilinen en son volkanik patlama ise 1950 yılında yaşanmıştır."

Bu volkanik kompleksin aktif olduğu ve gelecekte patlama riski taşıdığı vurgulanan raporda, volkanın şiddetli bir patlama üretmesi halinde tsunaminin Türkiye kıyılarına kadar ulaşabileceği belirtildi.

AFAD RAPORUNDA OLASI ETKİLER ŞÖYLE SIRALANDI

- İnce taneli volkanik kül, rüzgarla geniş alanlara yayılabilir.

- Patlamanın şiddetine bağlı olarak piroklastik akışlar oluşabilir.

- Deprem ya da patlama sonrası oluşabilecek tsunami, Ege kıyılarını etkileyebilir.

Yetkililer, bu nedenle bölgedeki sismik hareketlerin ve volkanik aktivitenin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

SANTORİNİ VE ÇEVRESİNDE ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR

Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü'ne göre, bölgede bir saat içinde 4’ün üzerinde yedi deprem meydana geldi.

En büyük iki deprem 4,7 ve 4,8 büyüklüğünde oldu. Santorini ve Amorgos Adası arasında çok sayıda fay bulunduğundan, bu faylar art arda harekete geçiyor. Ancak Yunan bilim insanlarına göre, 1956’daki büyük depreme yol açan Amorgos fayı henüz kırılmadı. Bu da bölgedeki büyük bir deprem olasılığını artırıyor.

6’DAN BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI

Uzmanlar arasında, bölgede 6’dan büyük bir deprem olasılığının artığına dair değerlendirmeler öne çıkıyor.

Bazı bilim insanları, bir dizi depremle stresin boşalabileceğini ve aktivitenin 5,5 büyüklüğünde bir sarsıntıyla sona erebileceğini düşünüyor. Ancak bazı uzmanlar, büyük bir kırılmanın yaşanabileceği ve 6’dan büyük bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu belirsizlik, bölgedeki sismik aktivitenin yakından takip edilmesini gerektiriyor.

EGE'NİN VOLKANİK TEHLİKE BÖLGESİ

Santorini Adası ve çevresi, Güney Ege Ada Yayı (GEAY) olarak bilinen tektonik bir bölgede yer alıyor. Milos, Santorini ve Nisiros gibi adalar, son 10 bin yıl içinde defalarca volkanik patlamalar yaşadı.

Ege Dalma Batma Zonu (EDBZ), Afrika Levhası’nın yılda 20 mm hızla Anadolu Levhası altına dalmasıyla oluşuyor. Santorini depremleri, bu levha hareketleriyle ilişkili olarak sığ derinliklerde meydana geliyor. Yunan ve Türk bilim insanları, bölgedeki depremleri ve volkanik hareketliliği birlikte değerlendirmeye devam ediyor.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.